Undersköterska åtalas för stölder hos äldre

Nyheter Stölderna har skett under perioden december 2007 till den 19 november 2008 i samband med att kvinnan besökte vårdtagarna i deras lägenheter.
Publicerad 20 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Stölderna har skett under perioden december 2007 till den 19 november 2008 i samband med att kvinnan besökte vårdtagarna i deras lägenheter. Förutom kontanter har ett guldhalsband stulits. I åtalet sägs att stölderna är att bedöma som grova då de skett "systematiskt i äldre vårtagares bostäder" och genom att "gärningarna varit av hänsynslös art" eftersom vårtagarna befunnit sig i "beroende- och förtroendeställning" gentemot undersköterskan. Hon har vid förhör erkänt stölderna, att hon tagit pengar som öppet legat framme hos de äldre eller i plånböcker, handväskor och byrålådor. Sedan fyra år tillbaka är hon anställd vid hemtjänsten i Bromölla. Hon uppskattar att hon och hennes arbetsgrupp, ett 20-tal anställda, har omvårdnad om cirka 50–60 vårdtagare. Hon är ensamstående med flera barn och har ett "förflutet som gör att hon är skuldsatt". Den första stölden föregicks av att hon mellan jul och nyårshelgen 2007 var utan pengar och att det var lång tid fram till löneutbetalningen som då skulle ske den 27 januari 2008. Kvinnan har berättat att hon inte stulit pengar för att "ha roligt" utan för att det varit nödvändigt för till exempel matinköp.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.