Riksettanrallyt fick start i Markaryd

Markaryd Ett 60-tal bilar kom till samlingsplatsen vid Göinge bil.
Publicerad 21 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021

Ett 60-tal bilar kom till samlingsplatsen vid Göinge bil. Ännu fler följde med karavanen när de körde en elva mil lång runda förbi Ljungby och Apladalen med slutstation i Skillingaryds läger. Där delades det också ut priser till bästa ekipage. – Detta är åttonde året vi kör rallyt. Fyra kommuner samarbetar tillsammans med ett flertal bilklubbar för att skapa arrangemanget. Det har blivit en traditionell aktivitet, säger Christin Ranshede, turistsamordnare i kommunen.

Folk kom dit både från Småland, Halland och skåne. Allt från Volvo PV till amerikanska klassiker och en Porsche av sportbilsmodell trängdes på parkeringen innan de med ett muller skulle bege sig ut på vägarna. Även ett hundratal nyfikna besökare kom till uppsamlingsplatsen för att beundra fordonen. Låten "man ska ha husvagn" dundrade ur högtalarna. Kromet och lacken blänkte från de nypustade bilarna. En del av deltagarna var till och med klädda i tidstypiska kläder från 50-talet, allt för att förstärka nostalgin.

En av dem som tog sig dit är Solveig Tagesson från Markaryd. Hon åkte med en röd Buick 455 och deltog i rallyt för fjärde gången. – Här är jättetrevligt. Det är hela livsstilen som lockar en till veteranbilarna. Mullret från V8:orna är häftigt, säger hon. – Vi får hoppas att bilen håller hela vägen fram. Men vi har som tur är reparatören med oss, inflikar en av förarna. En efter en kör de iväg för att träffa fler entusiaster hos grannkommunen.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.