Sänk bidraget till Markan

Opinion Förut hade Markan en strikt drogfri policy.
Opinion • Publicerad 21 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Siestafestivalen tar tid och pengar från det arbete som borde utföras på Markan anser Johan Lindman. På bilden en av förra årets akter på Siesta
Siestafestivalen tar tid och pengar från det arbete som borde utföras på Markan anser Johan Lindman. På bilden en av förra årets akter på Siesta

Förut hade Markan en strikt drogfri policy. I verksamhetsberättelsen kunde man läsa till och med 2001: "Föreningen motverkar missbruk av droger i samband med verksamheten". 2002 är detta stycke helt borttaget. Idag är flera av arrangemangen belagda med en 18-årsgräns för att alkohol ska kunna serveras. Under hösten 2008 hade Markan tillsammans med krögaren Finjabacken sökt för att få servera alkohol vid två till tre tillfällen. Även under Siesta serveras alkohol och 18-årsgräns gäller för delar av festivalområdet. Målgruppen är fortfarande enligt Markan åldrarna 13–25. I och med 18-årsgränser utestängs därmed hälften av målgruppen. En stor del av den ordinarie verksamheten får stå åt sidan för det enorma arbetet kring Siesta. Markan håller stängt en månad innan festivalen och nära en halv efter. Under denna tid arbetar Markans personal uteslutande med Siesta. Tjänster och en lönekostnad som är upptagen i Markans budget och inte Siestas. Var Markan slutar och Siesta börjar är svårt att se och Siesta måste ses som föreningens huvudverksamhet. Under söndagar hålls Markan stängt och verksamheten har ersatts med något som föreningen kallar "ideell söndag". Då får de som vill nyttja lokaler betala en hyra. Samtidigt som Markan är stängd på måndagar. Den sammanlagda tiden som Markan är stängd blir då närmare ett halvår. Trots detta höjdes det kommunala bidraget från 1,3 miljoner till 1,5 miljoner år 2006. Mer än vad alla övriga kulturföreningar får tillsammans. Från kommunen har Markan stort stöd. I ett yttrande 2007 skriver kulturchefen Torbjörn Nilsson att det är av yttersta vikt med ett årligt bibehållet ekonomiskt anslag till föreningen. Över telefon svarar han på min fråga om det är rimligt att Markan behåller sitt bidrag när man håller stängt halva året: – Ja. Markan får sitt bidrag för fritidsverksamhet och för att anordna Siestafestivalen. Han har inte heller problem med alkoholserveringen och menar att det inte utesluter den yngre målgruppen utan öppnar för vuxna att umgås med alkohol. Siesta kan delas från Markan och bilda en egen förening eftersom Siesta sias gå en halv miljon plus. Det är däremot troligt att Markan, och därigenom kommunen, står för det ekonomiska risktagandet. Något som kommunen verka vilja, om man ska tro kulturchefen. Det kulturchefen borde vara intresserad av är att skapa en drogfri mötesplats för unga och skilja festivaler från ungdomsgårdar. Men också av hur mycket pengar som på grund av Markan inte går till det ideella kulturlivet. Markans bidrag borde med bakgrund av detta sänkas.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.