Ge ungdomen en chans

Opinion Än en gång målas ungdomens kulturuttryck upp som främmande, onödiga och kanske rent av farliga!
Opinion • Publicerad 22 maj 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
I en replik till signaturen "Undrande skattebetalare" som menade att det inte skulle gå några skattepengar till en hiphopfestival i Osby tycker skribenten att det är viktigt att ge de unga en chans.
Foto: SCANPIX
I en replik till signaturen "Undrande skattebetalare" som menade att det inte skulle gå några skattepengar till en hiphopfestival i Osby tycker skribenten att det är viktigt att ge de unga en chans. Foto: SCANPIX

Än en gång målas ungdomens kulturuttryck upp som främmande, onödiga och kanske rent av farliga! Har vi hört det förut? Alice Babs och Swing it magistern, Elvis farliga höftrörelser, Beatles hemska frisyrer som skulle störta ungdomen i fördärvet. Hur gick det? Alice Babs blev hovsångerska, Elvis gjorde lumpen och Beatles blev adlade. Nu är det hiphopen som tydligen skulle ha stannat i Bronx och inte tillåtas fördärva den fina ungdomen i Osby. Själv är jag över femtio år och inte över sig förtjust i hiphop. Men jag träffar många ungdomar i mitt arbete som lärare och är väldigt glad att de vill ägna sig åt kulturskapande, och att de vill ge sitt bidrag till vårt samhälle. Att ordna en festival är ett hårt slit med många inblandade, och inte är det någon som blir rik på det heller. Jag tyckte att summan 272 000 kronor lät väldigt hög för ett sådant arrangemang, så jag tog och satte mig in i frågan lite. Om man läser den ansökan ABF lämnat till Osby Kultur (det tog jag och gjorde, men det har nog "Undrande skattebetalare" struntat i) ser man att det handlar om mycket mer än en festival. För 272 000 kronor ska man i Hässleholm, Osby och Östra Göinge ge omkring 130 ungdomar möjlighet att utbilda sig inte bara i hiphopens uttrycksformer genom studiecirklar och workshops, de får också lära sig marknadsföra och att arrangera kulturevenemang, till exempel sin egen hiphopfestival. Efter månader av lärande ges de möjlighet att visa upp sina förmågor i en festival som ska synas i alla tre kommunerna. Kostnaden för detta fördelas förstås mellan kommunerna, så Osbys andel blir ungefär 17 procent, och så har ju Signe Adrians fond redan bidragit med 20 000 av dessa 17 procent. Bravo Signe! Det är få generationer som växt upp med ordet "besparing" ringande i öronen så som dem som är unga nu. Jag har svårt att tänka mig ett bättre sätt för en kommun att använda våra pengar än att visa tro på ungdomarnas egen kraft att skapa kultur. Den som varit med i ett sådant här projekt får ett utmärkt vaccin mot andra och mindre positiva vanor. Sen kan väl "Undrande skattebetalare" köpa en skiva med Kalle Jularbo för egna pengar, det lär hon eller han ha råd med.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.