En industriresa tvärs genom Skåne

Nyheter Bland annat besöktes Karpalunds sockerbruk innan turen kom till Broby och det nedlagda pappersbruket.
Publicerad 24 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Före detta lagerschfen på Junesco
Före detta lagerschfen på Junesco

Bland annat besöktes Karpalunds sockerbruk innan turen kom till Broby och det nedlagda pappersbruket. Här bjöds resenärerna på lite välbehövlig fika innan turen fortsatte mot det nu prisade ullspinneriet i Strömsborg och vidare mot Lönsboda och Junescos klädfabrik. Turen avslutades i Svarta Bergen. Att turen just behandlade industrihistoria var det som hade lockade många med på resan. – Industrihistoria är nytt, menar Staffan Nilsson från Dalarna. Framförallt inom hembygsrörelsen är det ett förhållandevis nytt fenomen även om det funnits människor som intresserat sig för det sedan mitten av 60-talet. Med på resa n var även Norrtäjebon och rospiggen Sture Wärlinder, medlem av Sveriges hembygsförbunds styrelse. Han talade om vikten av att bevara det gamla. – Dessa gamla industrier dör ju ut om ingen lär sig hantverket. En enorm mängd kunskap försvinner. Vi måste försöka få med nästa generation också. Enligt Wärlinder har hembygdsförbunden idag närmare 450 000 medlemmar uppdelade på 1 900 föreningar. Tillsammans vårdare de, på ideel basis, över 10 000 byggnader. – Så det är en stor rörelse det här, påpekar han. Längst med vägen plockade bussen upp lokala guider som initierat kunde tala om och kring platsen och vad industrin betytt för samhället, något som uppskattades av resenärerna. – Det har varit mycket spännande att vara med och lyssna. Vi har inte fått något tillfälle att dåsa till, menar Waini och Lars-Göran Angantyr från Södra Sandby. Och spinneriet var fantastiskt vackert, en upplevelse, fortsätter de. Vid lunchen i Lönsboda var föredetta lagerchefen på Junescos klädfabrik, Tore Gunnarsson, guide och berättade hur fabriken som hade 300 anställda och tillverkade kvalitetsrockar gick till att slutligen säljas till ett finsk bolag för en krona och sedan tvingas lägga ner. – Det var svåra tider då i början av 90-talet, ungefär som det är nu, minns han och visar upp delar av Junescos kollektion för besökarna, som sedan lastades in i bussen för att avsluta sin nordost skånska industri sightseeing med stenbrytningen i Svarta Bergen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.