Har inte råd införa vårdnadsbidraget

Nyheter För kristdemokraterna är det kommunala vårdnadsbidraget något av en hjärtefråga, och ett hundratal kommuner runtom i landet har redan genomfört reformen.
Publicerad 24 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
– Kommunen har inte råd att införa vårdnadsbidraget
– Kommunen har inte råd att införa vårdnadsbidraget

För kristdemokraterna är det kommunala vårdnadsbidraget något av en hjärtefråga, och ett hundratal kommuner runtom i landet har redan genomfört reformen. Men i borgerligt styrda Kristianstads kommun går det trögare för (KD), som står utanför den lokala alliansen. Partiet har två gånger motionerat om vårdnadsbidraget, och ärendet ligger nu på barn- och utbildningsnämndens bord för yttrande. I ett tjänsteutlåtande föreslår förvatningschefen Kenth Olsson och ekonomichefen Hans Thorsson att motionen avslås med hänvisning till att den ekonomiska situationen i kommunen inte medger någon satsning på vårdnadsbidaget. – Då det är respektive kommun som fritt väljer att införa bidraget blir beslutet bland annat avhängigt förutsättningarna för finansiering. Kommunen erhåller inga statsbidrag då reformen förutsätts vara självfinansierad, skriver skolledningen i tjänsteutlåtandet.

(KD) att barnens- och familjernas behov är utgångspunkten för partiets familjepolitik. – Uppgiften för stat och kommun är att skapa ekonomiska och praktiska förutsättningar för famlijer att få möjlighet att välja den barnsomsorgsform som passar var och ens förhållande bäst, framhåller Christina Borglund, gruppledare för Kristdemokraterna. Partiet har lämnat in en motion tidigare i ärendet. Denna ansågs besvarad i april i fjol, och då slogs det också fast att man skulle avvakta ett år med att ta ställning i sakfrågan. – Denna tid har nu snart förlöpt, skriver Christina Borglund i den senaste motionen. Barn- och utbildningsnämnden ska behandla frågan vid sitt sammanträde i början av juni.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.