Skånes miljömål på remiss

Nyheter Målet för Skåne säger att 2020 ska utsläppen vara 30 procent lägre än 1990, medan endast 20 procent nämns som nationellt riktmärke.
Publicerad 25 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Målet för Skåne säger att 2020 ska utsläppen vara 30 procent lägre än 1990, medan endast 20 procent nämns som nationellt riktmärke. Det finns många fler nya regionala klimatmål, som Länsstyrelsen i Skåne sammanställt och i dagarna skickar ut på remiss, bland annat till Skånes kommuner. I höst tas beslut om målen. – Det är många skånska aktörer som varit inblandade i att ta fram målförslagen, säger Harald Arnell, chef för miljöstrategiska enheten. Bland annat har Region Skånes klimatberedning, Energikontoret Skåne, Biogas Syd och flera skånska kommuner deltagit. Grunden för de nya mål som länsstyrelsen föreslår är de nationella klimat- och energimål som regeringen föreslog i våras. Precis som på nationell nivå gäller utsläppsmålet de verksamheter som inte ingår i handeln med utsläppsrätter. – Skånes specifika förutsättningar och prioriteringar gör att länsstyrelsen föreslår skånska mål inom ytterligare några områden, bland annat biogas, säger myndigheten. Även mål för anpassning till ett ändrat klimat ingår i det material som nu sänds på remiss. Redan år 2015 ska alla skånska kommuner ha identifierat och analyserat risker för översvämningar, ras och erosion, beaktat dessa risker i sin fysiska planering och tagit fram förslag på åtgärder för att anpassa befintlig bebyggelse. Ett övergripande miljökvalitetsmål, "Begränsad klimatpåverkan", ska vara uppnått 2050.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.