Våga visa mod för de ungas skull

ledare Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin kallade 2009 för \"ett riktigt skitår\".
Publicerad 25 maj 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin kallade 2009 för "ett riktigt skitår". Även om de flesta av oss kanske föredrar andra uttryck, så är det i grunden sant. Konkurser, varsel och oro på börsen är fenomen som vi dagligen ser i nyheterna. Men, vad vi kanske inte hör tillräckligt mycket om är att bland de allra värst drabbade finns ungdomarna. Redan vid förra krisen på 1990-talet steg arbetslösheten bland ungdomar kraftigt. När ekonomin sedan blev bättre, återhämtade sig ändå inte situationen för unga. Även under den efterföljande högkonjunkturen var ungdomsarbetslösheten hög jämfört med andra länder i vårt närområde. I efterhand konstaterades att en av de största förlorarna på krisen var just unga. Nu befinner vi oss i samma situation igen. Undersökningar visar att de som drabbats av arbetslöshet i början av sin yrkeskarriär starkt riskerar att åter bli arbetslösa i sitt framtida arbetsliv. De som blir arbetslösa efter att ha tagit en akademisk examen har fortfarande efter fem år hela 30 procent lägre genomsnittsinkomst än övriga. Det är alltså svårt att komma ikapp när man en gång blivit drabbad av utanförskap. Många som i dagarna springer ut på skoltrappan och firar sin examen kan komma att hamna i en ond cirkel av arbetslöshet och otrygghet. Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos visar att ungdomsarbetslösheten kan uppgå till över 30 procent under de närmsta åren. Detta är rekordnivåer och leder till förödande konsekvenser för de drabbade, men även för samhället i stort. Situationen riskerar leda till ett enormt slöseri med humankapital. Vår konkurrenskraft kommer att köras i botten om inget görs omgående. Därför krävs det nu mod. Främst fordras politiskt mod för att våga reformera förlegade system och regler. Företagarna behöver också mod för att våga anställa en ung person utan arbetslivserfarenhet, i tider av finansiell oro. Vidare behöver ungdomarna mod för att orka kämpa och för att inte ge upp även när tiderna är som tuffast. Men, det politiska modet måste gå i bräschen. Det finns goda exempel att låta sig inspireras av. På 1980-talet hade Danmark en arbetslöshet liknande vår, där unga drabbades allra värst. Vad danska regeringen dock gjorde var att sätta in kraftiga åtgärder inom bland annat arbetsrätten. Idag har de en ungdomsarbetslöshet på 7,6 procent, jämfört med vår på 24,8 procent. Med andra ord går det att göra skillnad, bara man vill, vågar och har mod. En modig politisk åtgärd som skulle vara till enorm hjälp för Sveriges unga är att förändra turordningsreglerna. Detta är inget nytt. Till exempel så hade Centerpartiet en intressant diskussion på sin partistämma nyligen om förändringar av lagen om anställningsskydd (LAS). Från tid till annan hörs röster om att helt avskaffa LAS. Samtidigt vill andra stärka lagen. LAS tillkom under en tid då äldre personer löpte risk att förlora arbetet och bli ersatta med yngre. Lagens mening var således att skydda en utsatt grupp. I dag är situationen en annan. Istället för att skydda en viss kategori människor, så slår den undan benen för en annan, nämligen de unga. Det är nu hög tid att visa mod för att skydda alla de som väntar på att få börja sitt arbetsliv. @$:

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.