Wallerstein satsar på 5000 i EM

Sport – I år blir det en allvarlig satsning på 5000 och även 3000 meter och jag finns faktiskt med i förbundets EM-satsning mot Barcelona, förklarar Vankivabördige Johan Wallerstein, 30, som numera tävlar för IFK Lund.
Sport • Publicerad 25 maj 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Stefab Sabdström
Foto: Stefab Sabdström

– I år blir det en allvarlig satsning på 5000 och även 3000 meter och jag finns faktiskt med i förbundets EM-satsning mot Barcelona, förklarar Vankivabördige Johan Wallerstein, 30, som numera tävlar för IFK Lund. Efter några års uppehåll gjorde löpartalangen Wallerstein en ganska senkommen nysatsning 2004. Snabbt slog han sig också in bland Sverigeeliten på medeldistans och det har genom åren blivit flera landskamper men också deltagande i inomhus-EM för den förre Malmö AI-löparen. Nu är det alltså dags att ta ett steg ytterligare efter att han sprungit framgångsrikt på 3000 meter (som bäst 8.03,85) vid några tillfällen förra säsongen. – Naturligtvis har jag fått lägga upp träningen lite annorlunda den här säsongen men det kommer också att bli några lopp på 1500 meter, förklarar Wallerstein som redan hunnit med ett antal träningsdagar i Spanien på försäsongen. Vid serietävlingen i division I i Norrköping förra veckan dubblade han också genom att vinna både 1500 meter och 5000 meter inom en timme. – En ganska kul grej där var att jag ombads agera hare åt 19-årige Anton Danielsson som skulle försöka kvalificera sig till junior-EM – och det lyckades. – Jag vann på måttliga 14.41,96 men Anton klarade gränsen med tre sekunder och var förstås jätteglad. Vilka tider tror du att du kan nå på 5000 meter den här säsongen? – Under 14 minuter hoppas jag kunna göra ganska omgående men man vet ju inte riktigt innan man sprungit, förklarar Wallerstein som också gör ytterligare en annorlunda satsning i sommar. – Jag och några andra löpare, bland andra Mustafa Mohammed, kommer att träna på hög höjd i St Moritz i Schweiz under två och en halv vecka. Höghöjdsträning alltså som kan ge Wallerstein ytterligare en skjuts mot Barcelona-EM nästa år.

Tomas Gustavsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.