Dramatisk ökning av socialbidragen

Nyheter Socialchefen Lena Rooth-Norén slår redan nu fast att det är omöjligt för socialnämnden att på egen hand göra något åt de skenande socialbidragskostnaderna.
Publicerad 26 maj 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Socialchefen Lena Rooth-Norén slår redan nu fast att det är omöjligt för socialnämnden att på egen hand göra något åt de skenande socialbidragskostnaderna. – Vi måste ha hjälp av andra huvudmän med att kunna överföra målgrupper, vars enda problem är avsaknaden av pengar, till annan försörjning än socialbidrag. Möjligheter att finansiera denna typ av volymökningar inom nämndens befintliga ram föreligger inte. – Med nuvarande utveckling tenderar socialbidraget dessutom att få mer karaktären av ett generellt försörjningsstöd för större grupper av människor under längre tider, vilket definitivt inte var lagstiftarens avsikt med socialtjänstlagens tillkomst, framhåller Lena Rooth- Norén. Socialbidragskostnaderna har de senaste fyra månaderna legat drygt en miljon kronor över medeltalet för månaderna januari-november 2008. Det ekonomiska biståndet kommer, enligt prognosen, att spräcka budgeten med 16,6 miljoner kronor under 2009. Det totala underskottet väntas bli 18,7 miljoner. – Kostnadsuppgången är en nationellt konstaterad företeelse och får betraktas som förväntad med hänsyn till effekterna av den pågående ekonomiska krisen, uppstramningen av de statliga transfererings- och försörjningssystemen vid sjukdom och arbetslöshet, samt situationen på arbetsmarknaden. – För Kristianstads del har vi dessutom ett stort inslag av särskilt utsatta målgrupper som arbetslösa ungdomar och flyktingar. Antalet hushåll som är i akut behov av sysselsättning för att trygga försörjningen ökar snabbt, enligt socialförvaltningen. På barn- och ungdomssidan är det framförallt familjehemsvården som tynger budgeten med ett befarat underskott på 3,3 miljoner kronor. Institutionsplaceringarna av barn och ungdomar ligger däremot på samma nivå som tidigare. Socialnämnden har liksom övriga nämnder i kommunen fått ett tufft sparbeting, och håller som bäst på att se över sina kostnader. Men enligt socialchefen Lena Rooth-Norén är det inte realistiskt att tro att hela underskottet på 18,7 miljoner kronor ska hanteras inom nämndens ram.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.