Ekonomikris kräver åtgärder

Nyheter Debatten om kommunens ekonomi har blossat upp på allvar sedan det blev känt att samtliga nämnder och styrelsen måste spara en procent av den totala budgeten i år.
Publicerad 26 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Debatten om kommunens ekonomi har blossat upp på allvar sedan det blev känt att samtliga nämnder och styrelsen måste spara en procent av den totala budgeten i år. För barn- och utbildningsnämnden innebär det exempelvis 1 358 000 kronor. Ett av sparförslagen som bun:s arbetsutskott gått vidare med är att flytta 14 elever i årskurs 4 och 5 på Oderljunga skola till Norra Lyckanskolan i Perstorp. Men det köper inte föräldrarna till barnen som säger att om barn- och utbildningsnämnden beslutar enligt förslag på onsdag den 27 maj, så flyttar man istället sina barn till andra skolor, exempelvis i Örkelljunga. För att tillfoga extra tillskott i kommunkassan har därför Hem och skolaföreningen föreslagit att lönerna fryses på 2008 års nivå för samtlig anställd personal i kommunen. – Men det går inte att göra i år. Lönerörelsen är på väg att avslutas. Lönesamtal är gjorda och några förhandlingar har redan slutförts, säger ekonomichef Anders Ottosson. – Och ska något göras till nästa år är frågan om frysningen i så fall ska betalas ut senare eller slopas. Om den ska betalas senare belastar den ändå kommunens ekonomi och då blir det lite konstgjord andning, fortsätter han. Årets löneökning för hela kommunens 550 helårsarbetare är mellan tre till fyra procent vilket innebär en kostnad på cirka fem miljoner kronor. 2010 beräknas en marginell löneökning om cirka två procent vilket motsvarar ungefär tre miljoner kronor. Anders Ottosson konstaterar att åtgärder måste till för att kommunens resultat ska bättras. Prognoser visar en avvikelse mot budget på 7,4 miljoner kronor. Arbetet med budgetramarna pågår som bäst. Två sittningar har genomförts, en tredje är inplanerad till den 10 juni och den 24 juni är det tänkt att kommunstyrelsen fattar beslut. Själva budgeten för 2010 och flerårsplanerna klubbas den 25 november i kommunfullmäktige – Tyvärr kan ingen ljusning ses förrän tidigast 2012. Fortfarande läggs varsel och skatteunderlagen minskar. Och för oss inom kommunsektorn är det tufft för vi kan inte stopp produktionen utan vi har hela tiden vår löpande verksamhet, vård, skola och underhåll att sköta om, säger Anders Ottosson.

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.