Annons

Klart för jazzfest i Köpenhamn

Kultur och Nöje Över 900 konserter finns det att välja emellan och antalet spelställen är cirka 100.
Publicerad 26 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Chick Corea ger solokonsert på Det Kongelige Teater den 5 juli. Foto: Cph Jazz Fest

Över 900 konserter finns det att välja emellan och antalet spelställen är cirka 100. Från de stora, välkända scenerna, till exempel Det Kongelige Teater, Glassalen på Tivoli och Danmarks Radios nya, flotta konserthus i Örestad till de mer anspråkslösa estraderna, tillfälligt hopsnickrade på torg och i parker. Dock finns inte det exklusiva, men lite otillgängliga, Operahuset med i lokalförteckningen detta år. Massor av gratiskonserter är det förstås, som vanligt, och traditionsenligt kommer givetvis populära Orion Brass Band att företa sina dagliga förmiddagspromenader i centrum. Liksom under tidigare år hittar man naturligtvis en rad jazzstjärnor med internationell lyskraft i det digra programmet. Men de är inte riktigt lika många som de har varit. Kanske är det rent av så, att lågkonjunkturen och dollarkursen har gjort, att arrangörerna har fått lov att hålla igen lite grann denna gång. Men namn som Chick Corea, Dianne Reeves, John Scofield, The Blind Boys from Alabama, Dee Dee Bridgewater, George Duke, Dave Liebman, Steve Swallow, Yusef Lateef, Dave Stewart, James Taylor och Steve Gadd är förstås inte fy skam. - Dessutom har vi faktiskt ytterligare ett par attraktioner på gång som vi inte kan avslöja ännu, berättade festivalgeneralen Signe Lopdrup vid tisdagens pressmöte. Något alldeles nytt och oprövat kommer vi att bjudas på, om vi besöker Pressen i tidningen Politikens Hus vid Rådhusplatsen. Under fem kvällar kommer man nämligen att hylla några länge sedan hädangångna jazzhjältar. Man inleder med en Louis Armstrong-afton, vid vilken Poul Dissing ska sjunga Satchmo-låtar på danska(!) och fortsätter sedan med bland andra John Coltrane, dock utan sång, Billie Holiday och Charles Mingus. Glädjande många svenska jazznamn hittar vi i det hela 98 sidor tjocka festivalprogrammet. Bland dem gruppen Yun Kan 10, Bohuslän Big Band, basisten Anders Jormin, pianisterna Jacob Karlzon och Lars Jansson, saxofonisten Joakim Milder och sångfåglarna Lisa Ekdahl och Josefine Lindstrand. Samt givetvis hela danska jazzeliten med alltid lika populäre Niels-Jörgen Steen i spetsen. Han och hans A-Team kommer att låta sig höras i Kongens Have söndagen den 5 klockan 16.00 och kommer förmodligen att samla lika många lyssnare som under tidigare år, det vill säga bortåt 30 000 svängglada danskar och svenskar. Dags för stor fest på andra sidan Sundet för alla jazzvänner alltså!

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons