Sjukvården startar omskärelse av pojkar

Nyheter År 2001 trädde en lag i kraft som tillåter att man inom svensk sjukvård utför omskärelse av pojkar på icke medicinska grunder .
Publicerad 26 maj 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

År 2001 trädde en lag i kraft som tillåter att man inom svensk sjukvård utför omskärelse av pojkar på icke medicinska grunder . Syftet med lagen är att skapa garantier för att omskärelse sker på ett för barnet medicinskt betryggande sätt. Antalet ingrepp per år i Skåne uppskattas till cirka 400. Nu har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att Region Skåne, med start under 2009, ska erbjuda möjlighet till omskärelse på icke medicinska grunder till pojkar bosatta i Skåne. Verksamheten ska upphandlas. Avtalsutskottet får i uppdrag att hantera detta. Kostnaden för Region Skåne kommer att bero på den ersättning som kommer att betalas ut per ingrepp. Mot beslutet reserverade sig SD. Omskärelse innebär fullständigt eller partiellt avlägsnande av förhuden på penis, så att ollonet helt eller delvis blir blottat. Som medicinsk åtgärd kan ingreppet bli aktuellt framför allt vid förhudsförträngning. Som sedvänja förekommer omskärelse främst i länder i Mellanöstern, Afrika och Asien. Bland judar och muslimer är sedvänjan grundad i religiösa påbud.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.