Mål får vänta

Nyheter Det handlar om en kvinna som överklagat ett beslut i dåvarande socialnämnden i november i fjol.
Publicerad 27 maj 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Det handlar om en kvinna som överklagat ett beslut i dåvarande socialnämnden i november i fjol. Nämnden avslog då hennes ansökan om försörjningsstöd för uppehälle och hyra under november månad 2008, med motiveringen att hennes behov hade kunnat tillgodoses genom egen inkomst. Kvinnan förklarade bland annat, att hon inte hade kunnat ha något överskott, eftersom hon saknat inkomst, och inte haft mer än KPA och Länsförsäkringar sedan augusti månad. Hon var aktiv på Arbetsförmedlingen och dök upp där flera gånger i veckan. Enligt egen utsago levde hon på vatten samt äpplen från trädgården. Kvinnan hade inga pengar på mobiltelefonen, varför det inte var lätt för henne att ringa på olika lediga jobb eller till myndigheter. Hon hade inte fått igång sin a-kassa, för hon kunde inte betala medlemsavgiften. Socialnämnden avstyrkte bistånd och menade, att hon borde veta, att avgiften till a-kassan och facket inte var betald. Därför, förklarade nämnden, var det hennes eget ansvar att planera sin ekonomi. Eftersom hon förut haft försörjningsstöd under vissa perioder, borde hon ha kunskap om riksnorm och annat. Länsrätten i Malmö fann, att den drabbade kvinnans bostadskostnad var i högsta laget i förhållande till hennes ekonomi, men att hon inte fått skälig tid att byta till en billigare bostad. Därför menar länsrätten i domen som nu kommit, att även den resterande boendekostnaden ska godkännas när man beräknar hennes rätt till bidrag. Därför återförvisas ärendet med kvinnan till Östra Göinge kommun för förnyad handläggning.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.