Ny rektorsorganisation klubbades

Nyheter – Det här blir sista spiken i kistan för spårorganisationen, ansåg Erland Nilsson (S) under den diskussion som föregick beslutet om en ny rektorsorganisation Han ansåg samtidigt att det inte handlade om någon egentlig besparing eftersom det samtidigt kommer att inrättas biträdande rektorer.
Publicerad 27 maj 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

– Det här blir sista spiken i kistan för spårorganisationen, ansåg Erland Nilsson (S) under den diskussion som föregick beslutet om en ny rektorsorganisation Han ansåg samtidigt att det inte handlade om någon egentlig besparing eftersom det samtidigt kommer att inrättas biträdande rektorer. Dag Ivarsson (M) menade däremot att det inte alls handlade om att avskaffa spårorganisationen. – Nu blir det istället upp till förvaltningschefen och rektorerna hur man ska bedriva spårorganisationen. Han bedömde att den nya organisationen kommer att innebära en ökad tydlighet i roller och ansvar. Beslutet om förändrad organisation innebär för-utom färre rektorer att utbildningsnämnden tillsammans med utbildningsförvaltningen i fortsättningen beslutar om ändringar i skolorganisationen. – Vi ska inte detaljstyra, förklarade Anders Pettersson (C). Det var ett olyckligt beslut som togs 2004. Skillnaden mellan en rektor för varje spår jämfört med sammanlagt tre stycken tillsammans med biträdande rektorer diskuterades flitigt. – Det blir ju ingen tillplattad organisation som det var tänkt, sa Kerstin Nordström (S). I stället lägger man till en nivå. Och varför nämns inte Klockarskogsskolan samt skolorna i Visseltofta och Killeberg. Det tycker jag är intressanta undertoner. Dag Ivarsson (M) förklarade i sin tur att dessa skolor för närvarande räknas till Parkskolan. Socialdemokraterna lämnade under mötet in en skriftlig reservation där de påpekade att istället för att minska antalet rektorer borde besparingar göras på central skolförvaltning och funktioner som it-, löne- och personalavdelning. Detta skulle innebära att verksamheten och eleverna prioriterades. Louice Christensson (M) menade däremot att skolans väl och ve inte vilar på de tre rektorer som försvinner. – Jag önskar bara att vi hade kunnat externrekrytera till rektorstjänsterna, säger hon. Men jag har respekt för budgeten som visar att det inte går.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.