Toppkandidaten som gjorde en slät figur

ledare Igår fortsatte Sveriges Radios utfrågningar (P1 klockan 7.
Publicerad 27 maj 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Igår fortsatte Sveriges Radios utfrågningar (P1 klockan 7.15) av partiernas toppkandidater inför valet till Europaparlamentet. Kristdemokraternas Ella Bohlin stod på tur att grillas. Jag har tidigare tyckt att det varit friskt satsat av partiet att toppa sin valsedel med Bohlin i ljuset av de stridigheter som funnits mellan dem som bejakar det svenska EU-medlemskapet och de hårdnackade motståndarna anförda av den djupt konservativa Lennart Sacrédeus. Efter gårdagen är jag inte längre lika övertygad. Jag viker inte en tum från det faktum att det var klokt av den kristdemokratiska organisationen att putta undan Sacrédeus. Men Bohlin levde inte upp till förväntningarna i gårdagens utfrågning. Snarare gjorde hon en tämligen slät figur. Paradgrenen om alkoholen har visserligen sina poänger. Lösningarna är dock få och ytterst naiva i den mån de ens fattas beslut om i Europaparlamentet. Vi vet alla alkoholens skadeverkningar men att kräva införselkvoter som de som rådde innan det svenska medlemskapet är utopiskt. Här finns också tydliga svagheter i argumentationen. Ena stunden talas om de kvoter som rådde innan medlemskapet (som Bohlin för övrigt inte kunde redogöra för vilket är pinsamt), andra stunden ospecificerat om att det bara ska vara den mängd man själv kan bära med sig. Att Kristdemokraterna och Ella Bohlin inte heller vill specificera mängden en person ska få föra med sig i det som är deras huvudfråga inför valet förvånar. Skatter och attitydförändringar är för övrigt betydligt viktigare att jobba med än införselkvoter. Som varje god politiker talar Ella Bohlin om klimatpolitiken. Och detta är ju en fråga där Europaparlamentet har ett rejält inflytande i motsats till införselkvoterna för alkohol. Bohlin talar om att hon vill axla Anders Wijkmans klimatmantel men de egna kunskaperna tycks det vara si och så med. Att hon vill gå långt är bra men trovärdig som miljöpolitiker är hon då rakt inte. Uttalanden som att vi behöver ett "renare klimat" och att hon pratar om det är fel att EU-länder i och med klimatpaketet ska kunna tillgodoräkna sig utsläppsminskningar som görs i reningsverk i u-länder är två tillkortakommanden. Principen om att göra insatser utomlands må Bohlin vara emot men exakt hur det görs i reningsverk är oklart. Reningsverk har inte med koldioxidutsläpp att göra. "Renare klimat", vad har det med utsläpp av koldioxid och andra klimatpåverkande gaser att göra? Klimatet blir inte renare av minskning av koldioxidutsläpp, däremot påverkas klimatet olika beroende på hur mycket klimatpåverkande gaser som vi släpper ut. Hennes kunskapsluckor är betydande. Kristdemokraterna ligger farligt nära att mista sin representation i maktens korridorer i Bryssel och Strasbourg. Ska partiet knipa mandat krävs bättre än så här från en toppkandidat.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.