Tre nya åldringsstölder

Hässleholm I går berättade vi om en 90-årig man i Röke som i måndags fick besök av en kvinna som utgav sig för att komma från hemtjänsten.
Hässleholm • Publicerad 27 maj 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

I går berättade vi om en 90-årig man i Röke som i måndags fick besök av en kvinna som utgav sig för att komma från hemtjänsten. Under tiden som kvinnan pratade med mannen, smög sig andra personer in i huset och stal ett dokumentskåp med en mindre summa pengar i. Under tisdagen och onsdagen fick polisen i nordöstra Skåne in ytterligare tre anmälningar om liknande händelser som ska ha inträffat samma dag. – Vi letar efter två kvinnor och en man som färdats i en mörk bil, möjligtvis en Saab 9000, men ännu har vi inte lyckats identifiera de misstänkta, säger kriminalkommissarie Agneta Nyström vid Hässleholmspolisen. I måndags eftermiddag blev en 95-årig man i Sösdala ett nytt offer för ligans framfart. En av kvinnorna ringde på och frågade efter ett glas vatten. Hon propsade även på att mannen skulle komma ut på gården. Men när han inte lät sig övertalas gav gärningsmännen upp och försvann från platsen. Efter en stund upptäckte den äldre mannen att det fanns brytmärken på ett fönster som stod öppet. – Men ingen tycks ha varit inne i huset, säger Agneta Nyström. I Skälsböke utanför Tyringe försökte två damer på liknande sätt lura sig in hos en 70-årig man. De två kvinnorna undrade om de kunde få låna en telefonkatalog. Enligt mannen var de "mycket enträgna" och till sist gav han efter och släppte in dem i bostaden. Han anade dock snabbt oråd och lyckades köra ut kvinnorna ur huset. Det är ännu inte känt om något saknas. I Västra Torup knackade en okänd kvinna på hos en 70-årig man och påstod att hon var trött och sjuk och bad om att få vila en stund. Men mannen blev misstänksam och stängde dörren och låste om sig. Polisen ser allvarligt på händelserna, som rubriceras som försök till grov stöld. – Den här typen av brott är riktigt fula. De flesta äldre människor är artiga och väluppfostrade, och vill gärna kunna hjälpa till om någon ber om det. Samtidigt är gärningsmännen förslagna och skickliga på att prata sig in, menar Agneta Nyström.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.