Kött-och mjölkbönder prisades

Hässleholm Föreningens hederspris gick till Alvar Manfredsson i Hästveda som äger en jord-och skogsfastighet i Osby kommun.
Hässleholm • Publicerad 28 maj 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
ut till (fv) Carl-Axel och Kerstin Dahlgren samt Alvar Manfredsson. Till höger Carl von Friesendorff
ut till (fv) Carl-Axel och Kerstin Dahlgren samt Alvar Manfredsson. Till höger Carl von Friesendorff

Föreningens hederspris gick till Alvar Manfredsson i Hästveda som äger en jord-och skogsfastighet i Osby kommun. Motiveringen är att Alvar Manfredsson får utmärkelsen är hans stora engagemang i skogsbruket.ing höll årsmöte på Kurhotellet. – Under sin aktiva tid har bortåt fem kilometer skogsbilväg av hög klass byggts. Alvar kan på sin fastighet visa upp ett spektra på olika sätt att föryngra skog, vad gäller trädslag och metod, lyder distriktschefen Stig Hermanssons motivering. Gården totalt 189 hektar stor, drivs idag av dottern och svärsonen. Även tidningen Skånska Dagbladet delar ut ett hederspris. Årets utmärkelse går till Kerstin-och Carl-Axel Dahlgren som driver KC-Ranch med köttkor som betar övningsfältet Revingehed. Sammanlagt 1 500 kor håller övningsfältet öppet från sly. Makarna Dahlgren får priset bland annat för sitt ekologiska sätt att driva produktionen. – Sedan år 2000 drivs verksamheten ekologiskt enligt Krav-villkoren. Korna går ute året om med stödutfodring med hö från egna marker under vintern. En livscykelanalys finns upprättad som visar mycket goda miljövärden. Sålunda är förbrukningen av olja endast cirka 0,2 liter per rent kött, konstateras i motiveringen. Pristagarna var hedrade över sina utmärkelser. – Jag är mycket tacksam. När jag blev uppringd visste jag knappt att den här föreningen fanns. Men nu är jag medlem, förklarade Alvar Manfredsson. Carl-Axel och Kerstin Dahlgren ser med tillförsikt mot framtiden, även om militärens framtida närvaro på fältet som alltid är osäker. – Det är alltid roligt med uppskattning, kommenterade Carl-Axel Dahlgren som bland annat har erfarenhet från ranchdrift i både Kanada och Australien.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.