Dags börja jobb redan på måndag

Hässleholm Igår var det examensdags för 51 elever inom el, automation och bygg på Yrkeshögskolan Syd inom KY-utbildningen.
Hässleholm • Publicerad 29 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Christoffer Olsson och Håkan Marke slutade igår sina studier vid Yrkeshögskolan Syd i Hässleholm. De är två av få bland 51 elever som fått jobb direkt efter utbildningen. Foto: STEFAN SANDSTRÖM
Christoffer Olsson och Håkan Marke slutade igår sina studier vid Yrkeshögskolan Syd i Hässleholm. De är två av få bland 51 elever som fått jobb direkt efter utbildningen. Foto: STEFAN SANDSTRÖM

Igår var det examensdags för 51 elever inom el, automation och bygg på Yrkeshögskolan Syd inom KY-utbildningen. Nu väntar verkligheten i form av att få ett arbete. – Cirka 90 procent av fjolårets elever hade ett jobb sex månader efter examen, det visade vår enkät, säger utbildningsledaren Bo Persson. Det var då det. Nu är arbetsmarknaden betydligt tuffare och för årets elevstock på 51 så har enbart 15-20 av dem lyckats få någon form av anställning; fast jobb, sommarjobb eller provanställning. Det är inte många med tanke på att utbildningen är efterfrågestyrd. Företagsrepresentanter är med i ledningsgruppen och styr utbildningarna utifrån företags behov. . En av eleverna som fått in en fast fot i arbetslivet är Håkan Marke från Vittsjö, som under två år läst automation. Redan på måndag kliver han in hos Automationsteknik i Hässleholm som lyder under Levinsgruppen. Också hans polare Christoffer Olsson kan ta på sig arbetskläderna. Han har fått ett visstidsjobb hos Eltech i Lomma. – Men finns det jobb efter min prövningstid så får jag fast anställning, säger Christoffer som då tar steget och lämnar Hässleholm för Lomma. – Då köper jag även bil som fordras i jobbet. Båda grabbarna har bott hemma under studietiden och har alltså inte behövt ta dyra studielån. Årets examenselever har en profil av enbart män, blott några få tjejer finns med. Yrke och könsroll sitter hårt. – Vi försöker rekrytera andra grupper än män men det är inte lätt. Av de elever som nu går årskurs ett är 20 procent kvinnor, säger Bo Persson. De eftergymnasiala utbildningarna på Yrkeshögskolan Syd är populära. Till höstens program har 530 personer anmält sig till 85 utbildningsplatser. – Inför hösten har vi även sökt utbildning i entreprenör inom elsidan, Vi får besked i nästa vecka, säger Bo Persson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.