Många frågor om vindkraft

Markaryd Inom kommunen har det visats intresse för cirka 200 vindkraftverk främst för byggnation i den västra delen av Markaryd.
Publicerad 29 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Flera vindkraftverk planeras att byggas i kommunen. Foto: ARKIVBILD STEFAN SANDSTRÖM
Flera vindkraftverk planeras att byggas i kommunen. Foto: ARKIVBILD STEFAN SANDSTRÖM

Inom kommunen har det visats intresse för cirka 200 vindkraftverk främst för byggnation i den västra delen av Markaryd. Det är dock en siffra som reducerats efter att finanskrisen slog till. Att ge tillstånd till vindkraftverk skulle enligt Kjell Nielsen innebära att det på stora områden inte kan byggas några fler verksamheter. – Om alla vindkraftverk skulle bli verklighet så skulle det lägga en död hand för exempelvis bygglov av fritidshus, sade han. Det står alltså mellan att bygga ut vindkraften i kommunen eller att låta områdena vara orörda för framtida byggnation av fritidsstugor, något som det uppförs ett tiotal varje år i kommunen. När det handlar om vindkraftverk eller parker på mer än tio kilowatt kommer dock regeringen att ta bort fullmäktiges beslutandemakt. Då blir det till ett riksintresse, vilket innebär att kommunen inte får något att säga till om. Kenneth Füreder berättar att det inte kommer att krävas bygglov eller detaljplan för verken, men att Länsstyrelsen måste säga ja. – Vindkraftbolaget behöver ett medgivande från kommunen, men det kommer regeringen att köra över, säger Kenneth Füreder. Frågorna från politiker handlade mest om skyddsavståndet till bostäder. Det rör sig då i spannet 400-600 meter från vindkraftverken till byggnader, för att inget ljud ska störa på natten.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.