Andra raka för Isabellah Andersson

Sport Isabellah Andersson, som så sent som i förra veckan blev svensk medborgare, försvarade sin seger från i fjol och vann Stockholm marathon på 2.
Sport • Publicerad 30 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Isabellah Andersson, som så sent som i förra veckan blev svensk medborgare, försvarade sin seger från i fjol och vann Stockholm marathon på 2.33,52. Det var 22 sekunder bättre än hennes segertid från i fjol — och åtta sekunder under kvalgränsen till VM. Och det trots att hon fick en dotter för bara fyra månader sedan. - Jag fattar inte riktigt hur det kunde gå så snabbt. Jag var mycket tröttare nu än i fjol, säger Andersson. - Förra året hade jag krafter kvar. Den 28-åriga svensk-kenyanskan är märkbart trött efter loppet, som avgjordes i nära 25-gradig värme. Men samtidigt bär hon segerkransen med ett stort leende på läpparna.

Det var hennes tredje maraton i livet, efter ett segerlopp i Växjö 2006 och vinsten i Stockholm förra året. Men att springa nästa 42-kilometerslopp redan i Berlin den 23 augusti är i nuläget inte aktuellt. Inte ens om förbundskaptenen Stefan Olsson ringer och erbjuder henne en VM-plats. - Jag tror inte det. Då tackar jag nej, säger 28-åringen, som satsar på en OS-plats till London 2012. I stället väntar diverse landsvägslopp innan det i slutet av sommaren är dags för SM, där det förmodligen blir både 5 000 och 10 000 meter. Och så Finnkampen i Göteborg efter VM. - Där blir det antingen 5 000 eller 10 000, för det är ju Tjejmilen på söndagen och den vill hon springa, berättar tränaren och maken Lars Andersson, med fyra månader gamla dottern Beyoncé i famnen. - Så arrangörerna får väl bestämma var de vill ha henne.

Stockholm marathon gäller även som SM-tävling, vilket gav Isabellah Andersson ännu ett guld till prishyllan. Silvret, och andraplatsen även totalt, gick till tidigare vinnaren Lena Gavelin, Trångsviken, på tiden 2.40,52. Ryskan Veronika Lopatina kom trea på lördagen, före SM-trean Alexandra Svensson, Hultsfred, på fjärdeplatsen.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.