Barbie intar Lekoseum

Nyheter Under 30 år, från 1963 då Barbiedockan kom till Sverige fram till 1992, var Brio svensk generalagent.
Publicerad 31 maj 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Lisbeth Ryné och Gunvor Högstedt gav tips om 50-årsfirande Barbie. Foto: ANDERS GRÖNLUND
Lisbeth Ryné och Gunvor Högstedt gav tips om 50-årsfirande Barbie. Foto: ANDERS GRÖNLUND

Under 30 år, från 1963 då Barbiedockan kom till Sverige fram till 1992, var Brio svensk generalagent. Till entusiasterna under de första åren hörde Mona Sahlin som i unga år bildade Barbieklubben. Barbiesamlarna och experterna Gunvor Högstedt, Stockholm, och Lisbeth Ryné, Tjörnarp, fanns på plats på Lekosleum för att ge råd och tips och sprida kunskap. När Gunvor själv var i lekåldern hade Barbie inte kommit. Intresset dök upp i 30-årsåldern. Lisbeth lekte däremot med Barbie och dockorna hon hade som liten har idag blivit många fler. – Alldeles för många, suckar hon. Under 1970-talet utsattes Barbie av kritik från pedagoger och kulturradikaler. Är Barbie en plastig, konstgjord leksak som förstärker könsrollstänkandet? Den provocerande frågan bringar inte Gunvor ur fattningen. – De som var kritiska förstod nog inte riktigt Barbies roll. Det är inte en leksak som man har för att klämma på, ge mat och vårda. – Poängen är att man kan klä på henne, och pröva olika moden. Det var viktigt för flickorna att det var en docka som såg ut som en kvinna. Barbie är mer ett samlarobjekt än en leksak. Kritiken kan delvis förklara den downperiod i Barbieförsäljningen som märktes under 1970-talet. Men tiderna vände. 1985-1995 var intresset enormt, det var troligen de bästa åren i Mattels 50-åriga historia.

Drivkraften bakom samlarintresset är till stod del de klädkollektioner som hela tiden strömmat fram från tillverkaren Mattel Inc. I början tillverkades kläderna i Japan, senare i Korea, Taiwan och Filippinerna. Idag görs de i Kina. Gunvor visar upp några plagg ur de första kollektionerna, varav några är rariteter idag. – Här är till exwempel en Brigitte Bardotklänning i rödrutigt med tillhörande grammfon. Mattels klädskapare gick på modevisningarna och följde noga med i vad som hände. – Det som förvånar en är den höga kvaliteten och att så mycket är gjort manuellt. Det var handfållade kjolar och knappar som syddes i för hand. 1994 tog Gunvor inititativet till Svenska Barbieringen som har runt 200 medlemmar. – Vi håller på att gå över till att bli ett nätbaserat nätverk och då tror jag medlemsantalet ökar. Det finns säkert dubbelt så många samlare i Sverige. Gunvor konstaterar, med inte särskilt gillande röst, att dagens lekvanor är helt annorlund. – Flickor leker inte längre med dockor och pojkar inte med bilar efter att de kommit upp i 10-11-årsåldern. Då är det datorer som gäller.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.