Svanstedts revansch

Sport Åke Svanstedt vann Elitloppet 2004 med Gidde Palema.
Sport • Publicerad 31 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Åke Svanstedt med Torvald Palema vann Elitloppet 2009. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Åke Svanstedt med Torvald Palema vann Elitloppet 2009. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Åke Svanstedt vann Elitloppet 2004 med Gidde Palema. Segern med Torvald Palema var lika rolig — men annorlunda. Förra veckan blev Svanstedt åtalad för anstiftan till djurplågeri och han är dessutom avstängd under juni månad för att ha gett en konkurrent fördel i ett lopp. En tuff tid för Sveriges framgångsrikaste travtränare. - Men jag ser det absolut inte som någon revansch eller så, utan det här var en stor seger som var extra känslosam på grund av omständigheterna, sade han.

Svanstedt stannade upp några minuter efter elfte loppet. Han försökte summera dagen innan det var dags för nästa race. - Häng med här, jag kastade ju körspöt i luften när jag passerad mållinjen i Elitloppet och måste ha ett nytt, sade Svanstedt och drog i väg till hästshoppen inne på Solvallas stallbacke. Sedan sade han: - Jag är givetvis oerhört glad och lycklig. Det är ju alltid en dröm att vinna Elitloppet och när den går i uppfyllelse så känns det jättebra. Men jag har också en fantastisk häst som alltid gör sitt bästa. I försöket blev Torvald Palema tvåa bakom Jaded, med Örjan Kihlström i sulkyn, som vann på nya svenska rekordet 1.09,7/1 609 m auto. En knapp halvtimme tidigare hade Sahara Dynamite travat svenska rekordet 1.09,8 när han vann försöket med Björn Goop i sulkyn.

I finalen tvingades Jaded trava utvändigt om Sahara Dynamite med Torvald Palema i tredjepar utvändigt. - Torvald gick bra i försöket men han brukar gå ännu bättre i det andra och jag var optimist inför finalen. Jag litade mycket på hans speed och han avgjorde ju rätt så säkert. Torvald Palema fick tre miljoner kronor för segern och har nu tjänat över tolv miljoner kronor. Svanstedt fick in hästen i träning 2006 från Joakim Lövgren, Jägersro. Största meriten innan Elitloppet var segern i Olympiatravet i fjol. Han har varit en aning skadedrabbad men Svanstedt lyckades — som vanligt — pricka formen perfekt. Jaded gjorde ett jättebra lopp som tvåa. - Det är blandade känslor, som kusk vill man ju alltid vinna, särskilt när det är ett sånt här storlopp och när hästen är så bra, sade Kihlström till TT. Trea i finalen var franske Offshore Dream. Han skadade ett framben och den dubble Prix d'Amerique-vinnaren kan ha gjort sitt sista travlopp. - Tyvärr, så tror jag det, sade Pierre Levesque. Solvallabanan var blixtrande snabb på söndagen. I fyraåringseliten travade Revene d'Amour 1.11,0/1 609 m auto, en tiondel snabbare än Latituds svenska rekord från i fjol.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.