Alla elever har rätt till undervisning

ledare Det senare verkar det dock lite si och så med, åtminstone om man ska tro skolminister Jan Björklund samt integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.
Publicerad 1 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Det senare verkar det dock lite si och så med, åtminstone om man ska tro skolminister Jan Björklund samt integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. De båda ministrarna pressenterade i går på Dagens Nyheters debattsida ett förslag i den nya skollagen som innebär att rätten till befrielse från obligatoriska inslag i grundskolan slopas. Ministrarna menar på att alltför många ungdomar får sin frihet och skolgång beskuren av hedersrelaterade orsaker. Björklund och Sabuni lutar bland annat sin argumentation mot en bred undersökning gjord bland niondeklassare i Stockholms stad. I den undersökningen uppgav tio procent av eleverna att de sällan eller aldrig får delta i ett visst inslag eller ämne i skolan för sina föräldrar. Idrott och simundervisning är enligt studien det vanligaste som eleverna inte tillåts att delta i men också undervisning i sex och samlevnad samt klassresor nämns som sådant man nekas. Björklund och Sabuni nämner även en avhandling från 2006 som fann det mycket vanligare att utlandsfödda elever än svenskfödda inte tilläts delta i vissa inslag eller ämnen. Enligt den avhandlingen så var det så mycket som 27 procent av de utlandsfödda tjejerna och 17 procent av killarna som förbjöds att delta i ett eller flera ämnen. Detta är givetvis horribelt. I Sverige råder skolplikt och det är ingen slump att grundskolan är obligatorisk. Vi har helt enkelt bedömt att grundskolan är så viktig att den inte bara är varje elevs rättighet utan också via skolplikten varje elevs skyldighet att genomgå. Den kostnadsfria och allmänna skolan har inte bara varit en av orsakerna till Sveriges starka ekonomiska utveckling utan den har också haft en mycket positiv fördelningseffekt. Bland annat har detta inneburit och innebär fortfarande att barn från hem utan studietradition har haft samma möjlighet till utbildning, jobb och karriär som barn från just hem med studietradition. Det som gjort det möjligt för föräldrar att hålla sina barn borta från obligatoriska inslag i skolan är en gammal lag vars ursprungliga syfte var att katolska och judiska elever inte skulle behöva delta i undervisningen i kristendomskunskap. Kristendomskunskapen är sedan länge avskaffad. Men då dagens föräldrar med stöd av ovan nämnda princip håller sina barn borta från idrott, sex och samlevnadsundervisning samt simundervisning är det helt klart befogat att ändra lagen. Det är dock klokt att man väljer att behålla principen vid mycket utpräglade undantagsfall. Det är dagens generella användning av principen som man måste få bukt med. Skolminister Björklund har varit en av regeringens flitigaste ministrar då det kommer till att presentera förslag och förändringar. Ibland har förslagen varit kloka och ibland, tyvärr alltför ofta, mindre kloka. Men denna gång landar Björklund rätt. Skollagen ska ha elevernas bästa för ögonen - inte föräldrarnas traditioner och värderingar. Alla elever har rätt att delta i all undervisning; därför är det rätt att befria eleverna från rätten att bli befriad från undervisning.

Fredrik Thunberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.