De gör konst av fiskelina och papperstråd

Nyheter Inne på Galleri Hyttmästaren låter Anne Marie Adolfsson färgglada blommor sträcka sig mot himlen.
Publicerad 1 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Ann Hammar och Anne Marie Adolfsson hjälps åt att hänga upp en bonad tillverkad av Ingrid Peterson.
Ann Hammar och Anne Marie Adolfsson hjälps åt att hänga upp en bonad tillverkad av Ingrid Peterson.

Inne på Galleri Hyttmästaren låter Anne Marie Adolfsson färgglada blommor sträcka sig mot himlen. De är virkade – av fiskelina. – Det är ett hårt material att arbeta med, säger hantverkspedagogen Anne Marie som faktiskt är gift med en fiskhandlare. En bit bort ställer Berit Grybäck ett vackert insynsskydd tillrätta framför fönstret. Det är vitt, vävt och tillverkat av papperstråd. – Det är lite besvärligt i början, veckigt och känsligt, men man lär sig hantera det, berättar hon.

Papperstråd användes bland annat som nödmaterial under andra världskriget, då man gjorde såväl skor som säckar av papp. Nu blir den alltså även till konst. Materialet återfinns även i Ann Hammars flossmattor i ovanliga former, som kom till efter att hon tröttnat på den vanliga rektangeln. Konstnärerna, dit även Ingrid Peterson hör, visar sina alster för allmänheten på Vävstolsmuséet mellan den 6 juni och den 23 juli. Vernissage blir det på lördag klockan 14–16. Samtidigt visas i samma hus en samlingsutställning av textil och annat konsthantverk från Danmark.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.