Ekologiskt kött hellre än danskt

Opinion Blir man lyckligare av att äta ekologisk mat?
Opinion • Publicerad 1 juni 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Lena Olsson menar att det är bättre att köpa ekologiskt griskött än att köpa danskt kött och exemplifierar med ett besök hon gjort på en gård med ekologisk uppfödning av gris.
@$:Foto: STEFAN SANDSTRÖM
Lena Olsson menar att det är bättre att köpa ekologiskt griskött än att köpa danskt kött och exemplifierar med ett besök hon gjort på en gård med ekologisk uppfödning av gris. @$:Foto: STEFAN SANDSTRÖM

Blir man lyckligare av att äta ekologisk mat? Frågan ställdes härförleden i fullmäktige, och jag måste hålla med Thomas Rasmusson som då svarade att: – Ja, jag blir lycklig av att äta ekologisk mat. Riktigt lycklig, ända in i hjärtat, blev jag själv i förra veckan när Hässleholms Centerpartikrets gjorde ett studiebesök hos Magnus Nyman i Häglinge som föder upp ekologiska grisar. Grisarna får gå ute och beta och böka, svalka sig med bad och njuta av dagsljus och sällskap av en lagom stor flock kamrater. Magnus grisar ingår naturligt i gårdens växtföljd, och tjänstgör som markberedare samtidigt som de gödslar marken inför nästa gröda. Magnus är en innovatör, som har konstruerat en flyttbar hage med hydda som skydd, och automatisk utfodring som styrs av ett batteri som laddas av en liten solcell. Fantastiskt roligt att få se. Hans grisar mår bra, och resultaten är också bra; grisarna får en högre köttandel trots att de förbrukar mindre kraftfoder. Ekologisk drift är lite mer tidskrävande, men för min del tycker jag att det goda liv djuren haft motiverar ett något högre pris. Med egen erfarenhet från ekologisk mjölkproduktion och odling vet jag också att marken återhämtar sig, att olika växter, insekter och fåglar återkommer när man lägger om till ekologisk odling. Det kan göra vem som helst lycklig! Även om jag själv helst inte äter kött alls måste jag ändå berömma Magnus och hans kollegor inom ekologisk livsmedelsproduktion, och be dig som tänker köpa stressat danskt fläskkött att ta en titt bland det som är kravmärkt istället!

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.