Fogden hittar inga pengar

Kultur och Nöje - Möjligheterna är små, säger kronofogden.
Publicerad 1 juni 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Peter Sunde eller övriga som fälldes i rättegången om Pirate Bay har några tillgångar. Åtminstone har inte kronofogden lyckats hitta några medel för att betala de stora skadestånden. Foto: Scanpix
Peter Sunde eller övriga som fälldes i rättegången om Pirate Bay har några tillgångar. Åtminstone har inte kronofogden lyckats hitta några medel för att betala de stora skadestånden. Foto: Scanpix

- Möjligheterna är små, säger kronofogden. De fyra piraterna Carl Lundström, Fredrik Neij, Peter Sunde och Gottfrid Svartholm Warg dömdes av tingsrätten att betala skadestånd till skivbolag och filmbolag på totalt 30 miljoner kronor. Skadeståndet ska betalas solidariskt. Det innebär att om någon av dem inte har pengar får någon av de andra betala desto mer. Och av allt att döma är det bara Wasabrödsmiljonären Carl Lundström som har några pengar. Därmed riskerar han att få betala hela skadeståndet. Men Lundström är folkbokförd i Schweiz och har åtminstone huvuddelen av sin förmögenhet utanför Sveriges gränser. Lundström har en fastighet i Fiskebäckskil men den är redan säkrad av kronofogden till ett värde av 1,7 miljoner kronor, för Skatteverkets räkning. Lundström har en mångårig diskussion med Skatteverket om hur stor förmögenhetsskatt han ska betala i Sverige.

Men några andra tillgångar har kronoinspektören Anders Hole i Göteborg inte hittat. Och han bedömer att det kan bli svårt att säkra några tillgångar från Lundström. - Möjligheterna är små. Det kan möjligen finnas ett större värde i fastigheten i Fiskebäckskil, säger Hole till TT. Samtidigt finns det en risk för att fastigheten är belånad över skorstenen och då finns inga pengar alls till nöjesindustrin. Under förhandlingen i tingsrätten hävdade åklagaren Håkan Roswall i ett räkneexempel att piraterna drog in en årsvinst på 10 miljoner kronor på sin sajt. Men trots det har myndigheten ännu inte hittat några tillgångar som går att säkra på deras konton.

Gottfrid Swartholm Warg och Fredrik Neij utreds av kronofogden i Stockholm som inte hittat några pengar. Peter Sunde utreds av kronofogdemyndigheten i Malmö som inte heller hittat några tillgångar ännu. Och Peter Sunde är själv säker på att kronofogden kommer att få leta förgäves eftersom han inte har några tillgångar att utmäta. - Teoretiskt skulle de kunna ta aktierna i mitt aktiebolag. Men bolaget går inte så bra så då blir de skyldiga en massa pengar. Och tror jag inte att de vill, säger Peter Sunde.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.