Tåganställda rädda för hot och våld

Nyheter - Vi har många misshandelsfall i Skåne varje år, säger Cristina Nilsson, ombudsman för fackförbundet Seko.
Publicerad 1 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

- Vi har många misshandelsfall i Skåne varje år, säger Cristina Nilsson, ombudsman för fackförbundet Seko. Nästan hälften av tillfrågade ombordanställda har utsatts för hot under det senaste året, enligt en opinionsundersökning bland 2 000 Seko-medlemmar. Drygt hälften pekar på underbemanningen som ett hot mot säkerheten för de anställda. Bland ombordpersonalen är 44 procent rädda att drabbas av hot eller våld och 41 procent är oroliga för att utsättas för rån eller rånförsök på jobbet. Undersökningen är landsomfattande, men enligt Cristina Nilsson sticker Skåne ut. - Vi ser en övervikt för hot- och våldsupplevelser i södra Sverige, säger hon till TT. Personaltätheten inom spårtrafiken har minskat på senare år, framhåller Seko. Samtidigt som resandet med tåg och tunnelbana ökat har personalen minskat i antal. Dessutom har utbildningstiden för de anställda förkortats, påpekar Seko, som kräver att större vikt läggs vid kvalitet vid upphandling av spårtrafik. Mindre kontanthantering ombord på tågen är ett annat krav från facket.

Fredrik Thunberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.