Tågpersonal i Skåne känner sig mest utsatt

Nyheter – Varför det är så vet vi inte, säger Cristina Nilsson på SEKO Skåne.
Publicerad 1 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

– Varför det är så vet vi inte, säger Cristina Nilsson på SEKO Skåne. SEKO har gjort sin enkät bland 2 000 medlemmar som arbetar med spårtrafik i Sverige. Den har gjorts därför att Internationella Transportarbetarfederationen, ITF, beslutat att i år fokusera på säkerhetsfrågor för personalen. Sex av tio bland dem som arbetar ombord på tågen i Sverige upplever att det förekommer våld eller hot om våld på den egna arbetsplatsen. Nästan hälften har blivit utsatta för hot det senaste året. Och i Skåne är det alltså värst – i alla fall är det här som personalen känner sig mest utsatt. Det finns ingen anledning att tro att skåningar är räddare än andra. Det är ett område med intensiv tågtrafik, trafiken på den danska sidan inräknad, och en strid ström med passagerare. Det handlar som sagt om personalens upplevelse; någon exakt siffra när det gäller skador är svårt att få fram. Hur mäter man till exempel vilken skada ett skällsord gör? Bara det faktum att det finns tre olika företag som trafikerar rälsen gör det svårare att få fram en enhetlig statistik. Tågpersonalen har i uppgift att skriva rapport om de blivit tvungna att beordra någon av tåget. Förra året Seko ställer fyra krav för att komma till rätta med problemen: Hårdare krav vid upphandlingar. Inte bara priset skall avgöra; den kvalitet som erbjuds måste betyda mer än den gör nu. Mer synlig personal på tågen och stationerna, speciellt på kvällar och helger och vid större evenemang. Minskad kontanthantering för att minska risken för rån. Mer och bättre utbildning för personalen i att hantera situationer där våld och hot förekommer. Göran Lundblad, trafikchef på Skånetrafiken, berättar att man tillsammans med trafikföretagen och facket tagit fram ett handlingsprogram när det gäller busstrafik. – Vi har en åtgärdslista som vi betar av kontinuerligt. Övervakningskameror i bussarna har gett god effekt, och nu kommer de på tågen också. Om tidsplanen håller skall alla Öresundståg att ha övervakningskameror innan kommande årsskifte.

Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.