Handlare anmäls för miljöbrott

Nyheter Namiba Terra Rep Guard är namnet på kemikalien, som bland annat används för att avlägsna ohyra på ödlor och reptiler.
Publicerad 2 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Namiba Terra Rep Guard är namnet på kemikalien, som bland annat används för att avlägsna ohyra på ödlor och reptiler. Produkten klassas som ett bekämpningsmedel, och är inte godkänd av Kemikalieinspektionen. – För att ett kemiskt bekämpningsmedel ska uppnå önskad effekt tillsätts substanser som kan innebära en risk för människors hälsa och miljö, skriver Kemikalieinspektionen i anmälan. I december i fjol ombads affärsinnehavaren att förklara sig. Det fanns då frågetecken kring fem av butikens produkter. Anmälan som nu har gjorts gäller emellertid bara Namiba Terra Rep Guard, som har köpts in från Danmark. – Innan ett bekämpningsmedel godkänns måste det säkerställas att användningen av produkten inte medför oacceptabla risker. – Det är därför allvarligt när bekämpningsmedel släpps ut på marknaden under sådana omständigheter att den särskilda kontrollen och riskbedömningen av dessa kringgås. Riskerna är inte mindre för att produkter är baserade på naturliga råvaror. Butiken saknar alltså tillstånd att sälja medlet, och har inte heller beviljats dispens av Kemikalieinspektionen. – Förfarandet ger också företaget konkurrensfördelar eftersom företag med godkända produkter betalar ansöknings- och årsavgifter, skriver Kemikalieinspektionen i anmälan. Ärendet ligger nu på åklagarkammarens bord i Kristianstad för vidare utredning.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.