Tolv vårdanställda läste olovligen hennes journal

Nyheter Hon tvingas nu kämpa inte bara mot sin livshotande sjukdom utan också för att få upprättelse från kommunen.
Publicerad 2 juni 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Hon tvingas nu kämpa inte bara mot sin livshotande sjukdom utan också för att få upprättelse från kommunen. – Mitt privatliv har blivit offentligt, säger hon i det brev som i dagarna skickats till kommunstyrelsen. Norra Skåne har tidigare berättat om det misstänkta sekretessbrottet, där en person polisanmälts för att berättat om en patient för utomstående. Idag står det dock klart att hela tolv personer gjort sig skyldiga till dataintrång då de olovligen kikat i kvinnans journal. Av nyfikenhet, tror kvinnan själv, på grund av hennes namn och ålder. Produktionschefen Christer de la Motte har dock bara polisanmält själva sekretessbrottet. Han anklagas också för att ha försökt mörka händelsen. Efter ett möte uppmanade han nämligen kvinnan att maila sina synpunkter till honom på hans privata mail. Hon blev dock misstänksam och valde medvetet att skicka dem till vård- och omsorgsadressen. När hon åter tog kontakt per telefon för att höra hur utredningen fortskred ifrågasatte de la Motte enligt kvinnan varför hon inte gjort som han sagt, och frågade om hon var medveten om offentlighetsprincipen och att användandet av den offentliga mailen skulle innebära att pressen fick tillgång till handlingen. – Han sa "Det gynnar varken dig eller kommunen", hävdar kvinnan. Misstankarna om att någon olovligen loggat in i hennes journal började gro när det kom vykort och hälsningar från gamla bekanta som beklagade hennes tillstånd. Hon tog då kontakt med Monica Rask-Carlsson som efter en utredning kunde bekräfta farhågorna. Bara en person, arbetsterapeuten, hade rätt att läsa journalen. Men tolv personer till hade loggat in. – Personal som jag inte hade någon vårdrelation till. Dag- och nattpersonal, såväl undersköterskor som sjuksköterskor, konstaterar kvinnan, som fick förklaringen att det var "en rådande kultur" bland personalen att läsa journaler de egentligen inte hade någonting att göra med. Hon kräver nu svar på ett flertal frågor. – Tänker kommunen ge mig någon form av upprättelse? I så fall hur? – Kommer kommunen att göra tillägg till polisanmälan om dataintrången/olovlig inloggning?

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.