Efter tio år duger inte mormor längre

Hässleholm –Dom säger att jag ska vara mormor, inte mamma, säger den förtvivlade mormodern där flickan varit familjehemsplacerad sedan 1999 med stöd av Lagen för vård av unga (LVU).
Hässleholm • Publicerad 3 juni 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

–Dom säger att jag ska vara mormor, inte mamma, säger den förtvivlade mormodern där flickan varit familjehemsplacerad sedan 1999 med stöd av Lagen för vård av unga (LVU). Häromdagen fick båda brev om att flickan inte längre skulle få bo kvar hos sin mormor. Det sedan en utredning inletts av två handläggare vid socialkontoret i Olofströms kommun. Enligt mormodern menar utredarna att hon inte är rätt person att fostra flickan, att flickan behöver tydliga gränser och också tillgång till en manlig förebild. –Men jag går i föräldrautbildning och jag träffar personer som jag får hjälp av, förklarar mormor som idag har fyra vuxna barn, varav några också bor där deras mamma bor. Vid ett möte som handläggarna hade med de båda påstods att mormodern hade flyttat inte mindre än 12 gånger under de tio åren. Det visade sig sedan vara fel. Den som flyttat många gånger var flickans mamma. Båda flickans föräldrar hade inte förmågan att ta hand om sin dotter när denne föddes 1999. Flickans pappa bor på annat håll i ett annat förhållande. Idag bor flickans båda föräldrar på samma ort, men långt ifrån sin dotter. –Mitt barnbarn har gått alla åren på samma skola och ska nu börja i femte klass, berättar mormodern och tillbakavisar all kritik att hon skulle ha flyttat omkring för mycket. Mormodern har flyttat fyra gånger sedan 2002. Ett tag bodde flickan och hennes mormor på samma ort som mamman. Men nu har de båda flyttat till en som de tycker trevligare bostad i en grannort. –När jag ringde till skolan på vår nya bostadsort för att berätta att de skulle få en ny elev, fick jag beskedet från rektorn att hon inte fick lov att börja i den skolan eftersom flickan skulle till ett nytt familjehem, för det hade Olofström bestämt, säger hon. Mormodern kontaktade det påtänkta familjehemmet, som tidigare fungerat som avlastningsfamilj. Men här visste man vid det tillfället inte om Olofströms förslag. Men ännu så länge har inte socialnämnden fattat något formellt beslut i ärendet. Det ska göras först i mitten av juni. Men alla förberedelser tycks redan vara gjorda och flickans föräldrar har informerats av Olofström, enligt mormodern, att de inget kan göra. I ett brev förklaras dock att föräldrarna har rätt att närvara vid socialnämndens möte, samt att ett beslut kan överklagas till Länsrätten. I de handlingar Norra Skåne tagit del av framgår inte motiven till varför den 11-åriga flickan nu plötsligt ska skiljas från sin mormor. Socialchefen i Olofström, Tomas Svensson, yttrar sig inte i ett enskilt fall utan hänvisar till att utredningen som rör flickan är sekretessbelagda.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.