”Vi har ett snällt och busigt spöke hos oss”

Personligt Barnen sitter på helspänn runt den nytryckta boken om Lilla Bus.
Personligt • Publicerad 3 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
20 barn finns på avdelningen Katthult
20 barn finns på avdelningen Katthult

Barnen sitter på helspänn runt den nytryckta boken om Lilla Bus. – Tidningen är här, tidningen är här! Luften vibrerar av spänning inför Norra Skånes besök. I nästan ett helt år har barnen på avdelningen Katthult samlat material till sin sagobok. Det hela började förra året, när de till sin förvåning upptäckte att någon tagit sig in genom fönstret och vält omkull bord och stolar. – Barnen var upprörda över att någon smugit sig in här på Katthult, säger förskollärare Anna Månsson, som jobbar tillsammans med barnskötarna Kristina Toni och Maria Olsson. Besökarna efterlämnade en mystisk korg. Inuti korgen låg ett stort ägg och bredvid en lapp med texten "Ta hand om ägget, vi kommer och hämtar det sen". Nu blev det fart på barnen. Vad kunde finnas i ägget? Någon trodde att det kanske var en gädda, eller en drake. – Jag trodde det var en Tyrannosaurus Rex, säger en av de äldre grabbarna.

Någon hoppades på godis, en annan gissade på en ko. Så kom dagen då ägget kläcktes. Ett litet spöke tittade ut. – Lilla Bus är ett snällt och busigt spöke. Han spökar på natten, säger barnen och berättar om flera mystiska tillfällen när prylar försvunnit och sedan dykt upp någon annanstans. Lilla Bus har fått följa med barnen ut på promenader och lekstunder. De har haft stor omsorg om det lilla spöket, läst böcker för honom och gjort allt för att han ska känna sig hemma och inte längta för mycket efter mamma och pappa. – Vi har satsat stenhårt på detta, barnen har varit fängslade från allra första stund. De har gått in helhjärtat och valt att vara med i leken, säger Anna. Det främsta målet har varit att jobba med språkutvecklingen. – En del kan skriva, andra klarar att skriva av och kopiera bokstäver. Lilla Bus har skickat brev till barnen och uttryckt olika önskemål. – I julas ville spöket exempelvis ha en stjärna över sin korg och det fick han.

Barnen har funderat mycket på var spökets föräldrar kan hålla hus. – De har klurat och försökt tyda den slarviga namnteckningen i brevet. Flera har erbjudit sig att ta hem lappen så att deras pappa kanske kan hjälpa till. Lilla Bus har funnits i deras tankar hela tiden, de har drömt och andats Lilla Bus. De fina illustrationerna i boken är egentligen bara en bonus. Det är själva spöksagan som är det viktiga. Alla barn har varit med och skrivit på sagan. – Lilla Bus har i sina brev bett barnen om hjälp att hitta en början på sagan. Sedan har de fått hjälpa till att skriva fortsättningen och slutet. Boken handlar om spökbarnen Blixten och Susa som hittar ett ägg i en korg. En dag börjar ägget att spricka, ett snarkande ljud hörs inifrån ägget. Ett litet spöke tittar fram, det är Lilla Bus. De tre spökena svävar ner på stranden, när de hittar en flaskpost med en skattkarta i. Så är äventyret igång. Den fantasifulla historian innehåller även en liten spöksång där refrängen lyder: Bu, bu, bu, bu-skrämmas det är kul. 20 barn finns det på avdelningen Katthult. Sagobokens syfte har varit att utveckla språket och öka barnens ordförråd. I projektet har det ingått sagoläsning, där främst folksagorna fått ett stort utrymme för att erbjuda variation i både tal, rytm och språk. Förutom sagor och spökbrev, har de även tillverkat spökhanddockor i filt, målat egna bilder, sjungit spöksånger och lekt lekar. Lilla bus har fått följa med barnen till skogen där de visat honom djuren och kojan som de leker i. Snart är det dags för Lilla Bus att försvinna. Han har kanske redan blivit hämtad av sina föräldrar. Men sagoboken om hans äventyr finns kvar, till glädje för alla barnen och deras familjer. – Barnen kommer nog att sakna Lilla Bus, men det är bra med lyckliga slut. Lilla Bus kommer till sin mamma och pappa, det är där som alla barn helst vill vara, säger Anna.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.