Nu skall det malas i Skinnemyra igen

Nyheter På söndag får allmänheten chansen att se kvarnen i bruk.
Publicerad 4 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
– Roligt att kunna visa kvarnen i drift
– Roligt att kunna visa kvarnen i drift

På söndag får allmänheten chansen att se kvarnen i bruk. – Visserligen säljer vi inte mjölet eftersom kvarnstenarna inte är rengjorda på rätt sätt. Men prima fodermjöl ska det blir, säger Tore Gunnarsson i Örkeneds hembygdsförening. Kvarnen är en hjulkvarn av så kallad överfallstyp vilket innebär att vattnets tyngd använd så effektivt att även små nivåskillnader kan utnyttjas. Det kan behövas, för tillrinningen kommer inte från en å utan snarare en tjärn – Kraven var inte så stora förr. Man var nöjd om man kunde mala när det hade regnat, säger Tore Gunnarsson. Stormen Gudrun i januari 2005 gick hårt åt den gamla kvarnen som numera ägs av hembygdsföreningen. Tre stora träd föll över kvarnhuset och såglängan som delvis störtade in. Men nu är alltså anläggningen återställd. Att det dröjt med upprustningen beror bland annat på att hembygdsföreningen har totalt åtta byggnader som ska skötas och underhållas vilket kostar både tid och pengar. Det nya kvarnhjulet har byggts av Arne Persson, Björnvik, som nitade ihop konstruktionen med hjälp av 400 träpluggar. Det var också han som fixade det raserade taket. Hur länge det funnits en kvarn på platsen är inte känt men den nuvarande byggnaden uppfördes på 1950-talet sedan den gamla kvarnen brunnit ned. På söndag mellan 13 och 16 ska kvarnhjulet snurra igen i Skinnemyra.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.