Rolle Wendins låt med i ny Ulf Malmros-film

Kultur och Nöje - Den är ju så himla bra.
Publicerad 4 juni 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Rolle Wendins ´Notes about freedom´ har kommit med i en ny Ulf Malmros-film. Foto: HELENE NORDGREN
Rolle Wendins ´Notes about freedom´ har kommit med i en ny Ulf Malmros-film. Foto: HELENE NORDGREN

- Den är ju så himla bra. Framför allt tycker Ulf Malmros det. Den kommer att vara med i knappt fyra minuter som bakgrundsmusik. Dyka upp när någon sätter på en radio till exempel. Lite här och var, säger Karolina Heimburg. Hässleholmssonen Rolle Wendin är förstås nöjd med att ”Notes about freedom” åter kommer med i en Ulf Malmros-film. – Ja jag och Pelle Appelin, som jag gjorde låten med, har garvat rätt mycket åt det här. Så hemskt mycket har det väl inte inneburit för oss, men vi fick några recensioner av min platta som gavs ut samtidigt som filmen 2005. Där jag spelade in tio låtar som jag skrivit genom åren – två från varje decennium. En del skrev att det lät nytt och fräscht. Men när det läckte ut hur gamla vi var och att låten var skriven för 35 år sedan kom lite andra omdömen. Plötsligt lät det ”trots allt” ganska fräscht. ”Gubbrock” förkom väl också. – Vi fick ett blandat mottagande, men de mesta var väldigt bra. I Sundsvalls tidning tyckte de rent av att plattan var en av årets fräschaste, säger Rolle Wendin. Hur fick Ulf Malmros egentligen nys om ”Notes about freedom”? – Pelle Appelin känner honom och Pelle blev tillfrågad om han inte hade någon musik som kunde användas i någon film. Pelle spelade upp 100-tals låtar som Malmros inte ville ha. Så plötsligt fick han höra ”Notes about freedom” och tände på alla cylindrar. Den har blivit hans favoritlåt och egentligen ville han haft med den redan i ”Bäst i Sverige”. Men den passade inte riktigt in där. Inga andra låtar som han vill använda? – Nej. Men visst hade det varit toppen att göra ett helt soundtrack till en film. Några andra reaktioner? – Jag är ju lärare på Schillerska gymnasiet i Göteborg och det händer att ungdomar som hört låten i filmen kommer fram och undrar om jag verkligen skrivit den. En del har sms:at och mejlat om texten eftersom de vill spela låten själva. Ett band vann tydligen en rock-tävling i Örebro med den nyligen. Ulf Malmros ”Bröllopsfotografen har premiär i mitten av oktober.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.