EU viktigt för freden och miljön

Opinion I år är det 70 år sedan andra världskriget bröt ut.
Opinion • Publicerad 5 juni 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

I år är det 70 år sedan andra världskriget bröt ut. Vi är många i Sverige som minns krigsåren, även om Sverige inte var direkt inblandat. Andra världskriget var ett av världshistoriens mest fasansfulla krig. Européerna höll på att fullständigt förgöra varandra. Men steg för steg reste sig Europa igen. Valet den 7 juni handlar också om hur Europa ska resa sig. Inte från en lika fasansfull situation som andra världskriget, men ändå om hur Europa ska ta sig ur en internationell finanskris och en djup lågkonjunktur. Det behövs en genomgripande vision för Europa på 2020-talet, precis som Europa samlades kring en idé på 1950-talet. Då lades grunden för det som skulle bli den Europeiska Unionen. Idag måste vi fördjupa samarbetet mellan alla Europas länder och folk. Europa kan aldrig ta freden för given, den måste ständigt försvaras. Exempelvis Balkankriget visar hur bräcklig freden kan vara. Sammantaget har efterkrigstiden varit en framgångssaga för Europa. Flera stora västeuropeiska länder har demokratiserats och den ena diktaturen efter den andra föll samman, exempelvis i Spanien, Portugal och Grekland under 1970-talet. Slutet av 1980- och början av 1990-talet bjöd på frihetskamp i Öst- och Centraleuropa, Berlinmurens fall och Tysklands återföre-ning samt kommunismens kollaps i Sovjet. Vägen mot EU-medlemskap för till exempel Finland och Sverige är en viktig del av utvecklingen. För oss som varit med och upplevt dessa händelser på nära håll kan man inte annat än fascineras av Europas förmåga att ta sig samman när det väl gäller. En annan avgörande fråga för Europa är miljöarbetet och då särskilt EU:s insatser för klimatet. För exakt 30 år sedan skrev vi under en riksdagsmotion för Centerpartiets räkning i riksdagen om införandet av koldioxidskatt i Sverige. Det är en sådan politik som nu är på väg att förverkligas, inte bara i Sverige, utan i hela EU. Ytterst är också energi- och klimatpolitiken ett sätt att säkra fred och säkerhet i Europa, för att inte säga hela världen. Den klimat- och energipolitik som EU lagt fast ska tjäna som en ledstjärna i den globala klimatöverenskommelse som nu är på väg att förhandlas fram inför FN:s toppmöte i Köpenhamn i december. Valet till Europaparlamentet handlar om ödesfrågor, inte om enskildheter. Vid sidan av freden, klimatet och jobben är öppenheten i Europa det viktiga. För 70 år sedan när andra världskriget bröt ut var bristen på öppenhet och medmänsklighet faktorer som höll på att förinta Europa. Kraften i Europa finns i det öppna samhället, där utanförskap bekämpas och där öppenhet också manifesteras i form av frihandel och öppna gränser. En röst på Centerpartiet den 7 juni är ett sätt att ge ökat stöd åt centerpolitiken. Använd gärna möjligheten att kryssa din favoritkandidat. Lena Ek har åstadkommit resultat under sin tid i Europaparlamentet inom en rad frågor som är särskilt viktiga för Centerpartiet. Det gäller framförallt klimat- och kemikaliefrågor, men också jämställdhet och öppenhet.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.