Miljövänner – gå och rösta den 7 juni

Opinion Den 7 juni är det val till EU-parlamentet.
Opinion • Publicerad 5 juni 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Den 7 juni är det val till EU-parlamentet. Du som vill ha en tuffare miljöpolitik – gå och rösta! Vi som undertecknat denna artikel har under lång tid följt EU:s miljöarbete. Vi har sett EU-parlamentets arbete inifrån, följt dragkampen, industrins lobbying och det taktiska spelet bakom besluten. Många gånger har miljösidan haft framgångar. Men ofta har miljöintressena tyvärr fått stryka på foten för kortsiktiga intressen. Vilka som sitter i EU-parlamentet har stor betydelse för hur dragkampen utfaller. Och faktum är att EU-parlamentet nästan alltid stått för en tuffare linje i miljöfrågorna är deras viktigaste motpart i lagstiftningsarbetet, ministerrådet. Om EU-ländernas regeringar i form av ministerrådet ensamma hade fått styra, skulle EU:s miljöpolitik ha varit klart svagare. EU-parlamentets makt och betydelse ökar dess-utom stadigt. Därför har det allt större betydelse för miljön – i Sverige, i EU, i världen - hur vi utnyttjar vår rösträtt den 7 juni. Traditionellt har deltagandet i EU-valen varit lågt. Det har varit ett bekymmer, men det ger samtidigt stora möjligheter – din miljöröst har extra stort inflytande och väger tyngre än annars. Att som miljövän avstå från att rösta är därför detsamma som att ge sin röst till de mäktiga intressen som vill försvaga EU:s miljöpolitik. Det är att svika miljön. Därför: du som oroar dig för klimatet och vill se en tuffare miljöpolitik. Gå och rösta den 7 juni! Rösta på det parti och den kandidat du tror är bäst på att driva miljöpolitiken inom EU.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.