Moderna kvinnor i urgammal miljö

Hässleholm I våras skedde ett skifte vid rodret.
Hässleholm • Publicerad 5 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Systrarna Ingela Roos-Åkesson och Carina Henriksson har nyligen tagit över driften för vandrarhemmet i Hembygdsparken. Foto: Jörgen Alström
Systrarna Ingela Roos-Åkesson och Carina Henriksson har nyligen tagit över driften för vandrarhemmet i Hembygdsparken. Foto: Jörgen Alström

I våras skedde ett skifte vid rodret. Två unga kvinnor – Ingela Roos-Åkesson och Carina Henriksson – har tagit över. – Vi är systrar, säger duon. – Jag har varit arbetslös länge så jag ville ha något att göra, säger Ingela. Carina arbetar deltid. De har redan satt sin prägel på uthyrningen, receptionen är ombyggd för innehålla en liten försäljningsavdelning. – Glass, läsk och godis men också framöver en del livsmedel, typ flingor och kex, åt gäster som kommer hem sent, säger Carina. Ett besök på vandrarhemmet i Hästveda är inte bara en övernattningsmöjlighet, här ta besökaren ett kliv rakt in i historieböckerna. Åtminstone vad gäller storstugan (Rävningestugan från 1750) som forslades till Hembygdsparken 1952. En annan profil är den djurvänliga miljön. Faktum är att besökarna kan med sig sina husdjur, åtminstone till vissa av stugorna. – Folk har till och med haft en papegoja här. De båda systrarna driver verksamheten enligt franchisemodellen och betalar hyra till Hembygdsföreningen och STF. – Vi hoppas att lite blir över till oss, säger tjejerna. Vandrarhemmet har 34 bäddar (10 i storstugan, 20 i de fem stugorna och fyra i banvaktsstugan). Öppettiderna är en timme på förmiddagen (mellan 9 och 10) och fyra timmar på eftermiddagen (mellan 16 och 20). Frukostpaket kan ordnas. – Vi har även öppet när Hembygdsföreningen har arrangemang. I fjol var beläggningen 1 000-1 100 gäster men Ingela och Carina hoppas öka den siffran. Vandrarhemmet stängs den 15 oktober.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.