Åtalas för flera brott

Nyheter Företagaren ställs till ansvar för grova bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.
Publicerad 8 juni 2009 • Uppdaterad 29 november 2021

Företagaren ställs till ansvar för grova bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. I ett annat fall för grovt skattebrott alternativt medhjälp till grovt skattebrott. Omsättningen i firman och inom den enskilda verksamheten har sammanlagt uppgått till närmare 30 miljoner kronor. Skatt på cirka 5,3 miljoner har undanhållits; enligt i efterhand gjorda beräkningar, uppger åklagaren i sin stämningsansökan till Kristianstads tingsrätt. Fälls mannen, riskerar han fängelse. Åtalet berättar om stora brister i bokföringen. Under två år har exempelvis ingen skattedeklaration lämnats in. Åklagaren menar, att det här sättet har använts för att komma undan skatt. I åtalet yrkas också på företagsbot för ett stort belopp, kvarstad och näringsförbud. - Den åtalade har genom ovanstående brottsliga gärningar begångna i den enskilda firman grovt åsidosatt vad som ålegat honom i näringsverksamhet, skriver åklagaren i åtalet. För brotten är lägsta föreskrivna straff fängelse i sex månader. Näringsförbud är också påkallat från allmän synpunkt, då åsidosättandet varit systematiskt och syftat till betydande vinning. Ett antal handlingar har tagits i beslag och förhör har hållits. Det finns en hel del skriftlig bevisning i målet; bland annat fakturor som eventuellt kan visa att den åtalade dragit in en annan person i skattebrott. Målet kommer snart upp inför Kristianstads tingsrätt.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.