”Det tar två veckor att skriva färdigt en krönika”

Personligt Det började med en chatt på nätet av och med mammor som just fått barn.
Personligt • Publicerad 8 juni 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Martina Haag skriver på en krönikesamling samtidigt som hon är mammaledig med dottern Diana. Foto: ERIC JOSJÖ
Martina Haag skriver på en krönikesamling samtidigt som hon är mammaledig med dottern Diana. Foto: ERIC JOSJÖ

Det började med en chatt på nätet av och med mammor som just fått barn. Där skrev någon att det saknades en bok om vad som sker inuti huvudet på nyblivna mammor. I samma veva startade Carina Nunstedt tidningen Mama och Martina Haag blev tillfrågad om hon ville skriva krönikor. – Jag sade att jag kunde prova att skriva en krönika, men att hon fick lova att inte ta in det om det blev för dåligt. Hon lovade. Jag skrev. Det var roligt att skriva. Jag fick skriva i fler tidningar, i Elle och i Aftonbladet. Snart blev hon vald till årets krönikör och sedan ringde bokförlagen. Martina Haags böcker blev bästsäljare. Några år senare har hon förutom sina krönikesamlingar, även skrivit romanen Underbar och älskad av alla, spelat huvudrollen i filmen med samma namn och gett ut ytterligare en roman: I en annan del av Bromma. Sammanlagt har hennes böcker sålts i över en halv miljon exemplar. Nu skriver hon på sin nästa bok, som ska komma ut sommaren 2010. Manuset ska vara klart i april. – Det ska bli en ny krönikesamling, den tredje i ordningen efter Hemma hos Martina och Martina-koden. Samtidigt som hon jobbar med boken är hon mammaledig med dottern Diana. – Jag har gott om tid på mig fram till deadline och det behövs. Det funkar inte annars när jag har en bebis samtidigt. Jag vill inte vara pressad av att jag måste skriva så fort bebisen sover och hon känner ju av om jag är stressad. Att panikskriva i smyg är inte kul. Att både Martina och hennes man Erik Haag arbetar som frilansare underlättar för att familje- och arbetslivet ska flyta smidigt. – Vi delar på det. Erik är pappaledig vissa dagar och jag andra. Vi kan styra våra arbetstider ganska bra. Jag arbetar lite på halvfart och Erik har Diana när jag skriver. Martina avslöjar att hon behöver gott om tid på sig för att skriva, hon är nämligen ett kontrollfreak. – Jag är den omständligaste som finns när jag skriver. Det går ganska snabbt att få ner krönikorna på papper men sedan sitter jag och pillar med texten jättelänge. Det tar två veckor att skriva färdigt en krönika. Jag kan inte slarva eftersom jag ofta skriver om mig själv och min familj. Då måste man vara extra noggrann. Därtill kommer även stor respekt för läsarna och köparna. – Det är ju människor som använder sina pengar för att köpa mina böcker, då måste man göra så bra man bara kan och inte slarva igenom något. Förutom att skriva och vara med familjen har Martina börjat träna. Något hon inte sysslat med på allvar tidigare. – Det kan vara en 45-årskris, jag vet inte. Det började med att folk gratulerade mig till att jag var gravid, även efter att Diana hade kommit. Det var inte kul. Hon började träna yoga och löpning men går nu även på spinning och core samt har personlig tränare en dag i veckan. – Spinning är det vidrigaste jag vet. Så fort jag sätter mig på sadeln vill jag att det ska vara över. Men det ger resultat och jag känner mig stark. Det är en häftig känsla. Att komma in i ett rum och tänka, jag kan faktiskt bära ut varenda möbel här inne.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.