Förvirring kring skolbeslut

Nyheter Barn- och utbildningsnämndens beslut den 30 april att från och med höstterminen införa fyradagarsvecka för elever i årskurs 1 på Parkskolan strider mot grundskoleförordningen.
Publicerad 8 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Fredagens besked från Skolinspektionens att det strider mot grundskoleförordningen att låta elever i Parkskolans årskurs 1 gå fyra dagar i skolan istället för fem har skapat förvirring i Perstorp. Nu avvaktar tjänstemän besked från politiker vad man ska jobba efter. Arkivfoto: STEFAN FRANZÉN
Fredagens besked från Skolinspektionens att det strider mot grundskoleförordningen att låta elever i Parkskolans årskurs 1 gå fyra dagar i skolan istället för fem har skapat förvirring i Perstorp. Nu avvaktar tjänstemän besked från politiker vad man ska jobba efter. Arkivfoto: STEFAN FRANZÉN

Barn- och utbildningsnämndens beslut den 30 april att från och med höstterminen införa fyradagarsvecka för elever i årskurs 1 på Parkskolan strider mot grundskoleförordningen. Det anser Skolinspektionen som nu förutsätter att förändringen inte genomförs. Barn- och utbildningsnämnden sa ja till ett förslag från områdeschef Karin Thörnkvist om en minskning av antalet skoldagar, från fem till fyra, för att skoldagarna skulle bli så optimala som möjligt för barnen. Istället för fem stressiga dagar med 22 undervisningstimmar föreslogs istället fyra lugna dagar med samma undervisningstid och skolgång 8-13.20 jämfört med 8-12 femdagar. – Förändringen handlar inte om pengar. Det handlar om att göra det bästa för barnen, säger områdeschef Karin Thörnkvist, som med Skolinspektionens beslut färskt i minnet nu står inför bråda dagar då terminen slutar på fredag den här veckan. – Ja, det var ett väldigt sent besked. Och oavsett om politikerna beslutar (bun sammanträder den 10 juni) om fem eller fyra dagar så är det mycket som ska planeras så här i slutet av terminen. Personalen vill ju veta hur de ska jobba innan semestern. Kommunen angav pedagogiska skäl och administrativa fördelar som grund för beslutet. Det gäller framför allt start- och sluttider på skoldagen, skollunch, skolskjutsar, möjlighet till idrott och samarbete med andra klasser. Skolinspektionen har på eget initiativ utrett ärendet för att se om beslutet äventyrar elevers rätt till utbildning. Frågan är också av principiell art då Skolinspektionen inte tidigare tagit ställning i hur grundskoleförordningen ska tolkas. – Men ingen från Skolinspektionen har pratat med mig. Jag välkomnar dem hit till Perstorp så ska jag förklara och visa dem runt så de lättare förstår varför vi beslutat om fyradagarsvecka. Beslutet gäller bara Parkskolan. Oderljungas fyror fortsätter ha femdagarsvecka eftersom de har mycket kortare förflyttningar till sina olika lektioner, säger Karin Thörnkvist.

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.