Manliga berättare med lokal anknytning

Kultur och Nöje Nytt för i år är att berättar-aftnarna flyttats från måndagar till onsdagar med start klockan 19.
Publicerad 8 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Anders Ödman
Anders Ödman

Nytt för i år är att berättar-aftnarna flyttats från måndagar till onsdagar med start klockan 19. Fina sommar-kvällar hoppas man på, berättandet sker nämligen utomhus på Hovdala slotts innergård. Först ut blir Anders Ödman 24 juni. – Det är han som leder utgrävningarna på Hovdala så det blir säkert en hel del om Hovdala. Det är en mycket entusiasmerande och rolig föreläsare, vilket kanske framgår av rubriken på hans berättarafton; ”Gropar jag grävt och människor jag mött”, säger Lars Åström. Enligt välundrrättad källa lär förre landslagscoachen i fotboll Tommy Söderbergs mor ha bott i Glimåkratrakten. Han ska berätta om ”Att ledas genom att bli sedd” 1 juli. Kocken Jan-Boris Möller har växt upp i Hässleholm och den 8 juli berättar han under den underfundiga rubriken ”Var sätter man plåstret när såsen har skurit sig”. EU-parlamentarikern, före detta jordbruksminitern och centerpartisten Karl Erik Olsson har alltid varit trakten trogen. 15 juli kommer han till Hovdala för att berätta om ”Livet – en resa mot framtiden”. Författaren, berättaren och initiativtagare till Ljungby berättarfestival Per Gustavsson flyttade för några år sedan till ett hus vid Bjärlången i Bjärnum. Som berättare har han mer än en gång iklätt sig Mickel i Långhults gestalt. 22 juli ska han emellertid berätta under rubriken ”Från Adams äpple till himelens stjärnor”. För övrigt släpper han under hösten boken ”Göingesägner”. Sverker Oredsson växte i perioder upp i Hässleholm där hans föräldrar jobbade som lärare. Så småningom blev han professor emiritus i historia och rektor för Lunds universitet. 29 juli kommer han till Hovdala för att göra en historisk tillbakablick under rubriken ”Om världen och Sverige för 90 år sedan”. Skådespelaren Shanti Roney började sin bana i Tågarp utanför Farstorp där föräldrarna i familjerna Roney och Cherry startade en barnteatergrupp. Bland övriga barn i stjärnspäckade gruppen fanns Eagle Eye och Neneh Cherry. 5 augusti berättar han under rubriken ”Fråga en skådespelare vad du vill”.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.