Två amerikanskor klara för Vittsjö

Sport Ahna Johnson och Robyn Decker landade i Sverige på måndagsmorgonen.
Sport • Publicerad 8 juni 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
amerikanskor på väg till Vittsjö. Foto: Ulrika Ottvall
amerikanskor på väg till Vittsjö. Foto: Ulrika Ottvall

Ahna Johnson och Robyn Decker landade i Sverige på måndagsmorgonen. Inställda på sitt livs äventyr. Och på att förstärka Vittsjö i Söderettan. – Det här ska bli jätte-spännande, säger Robyn Decker och hela hennes ansikte lyser. Tjejerna är 22 år och kommer från Fairfield University i Connecticut som ligger i nordöstra hörnet av USA. – Vi har känt varandra sedan vi var tolv år. De första sex åren spelade vi mot varandra, berättar Robyn som är försvarare. – Hon var alltid i det bästa laget, säger anfallaren Ahna. De sammanstrålade på Fairfield där de fick Laura Duncan som assisterande coach. Och Laura känner Tanja Pihlblad (spelare i Vittsjö, assisterande tränare i KDFF...och numera agent?) De har tillbringat en halv dag i Sverige. Och Ahna har redan utökat sitt ordförråd. – Glass. Tack. Två glosor man kan komma långt med en varm sommardag vid Pickelsjön. Ahnas och Robyns vardag kommer att bestå av barnpassning och fotboll. De är nämligen placerade som au pair i varsin familj. – Jag såg Felicia, som är två år, spela fotboll med en ballong idag. Hon kommer att vara med i laget fortare än vi hinner blinka, skrattar Ahna. Robyn har en ettåring och en treåring att jaga mellan träningspassen. Sverigevistelsen är i första hand en exotisk upplevelse för amerikanskorna. – Det är mycket annorlunda här, konstaterar Robyn som tycker det är fantastiskt att få komma till ett land där damfotboll är en respekterad sport. I Connecticut är det i bästa fall deras närmaste som följer matcherna på plats. – Men jag har en stor familj som dyker upp lite varstans. De är lite ledsna nu när de inte kan komma till matcherna. Men jag har sagt till dom att jag har förståelse för att de missar mina matcher, skrattar Ahna. Tanja Pihlblad har scoutat och förmedlat kontakten mellan spelarna och klubben. – Både Ahna och Robyn har spelat mot det lag som jag coachade. Robyn är brytningssäker och snabb. Hon har den rätta attityden och är inte rädd för att smälla på. Ahna är otroligt spelskicklig och väldigt snabb. Förra säsongen gjorde hon elva mål varav åtta med huvudet. De är typiskt amerikanska spelare i god fysisk form. Vittsjös fina vårsäsong bygger till stor del på att tränaren Robert Grandén gett tydliga roller till spelarna. Laget uppträder efter en lika en klar spelidé. Därför är det inte givet att den amerikanska duon kliver in i startelvan på studs. Men Tanja Pihlblad är säker på att spelarna har vad som krävs. – Enligt mina källor är det riktigt, riktigt bra spelare som kan gå rakt in i laget. Den kvaliteten har dom. Tränaren Robert Grandén välkomnar förstärkningarna. – Vi har sökt väldigt aktivt överallt, så dök detta upp genom Tanja. Det är en bra grej för föreningen och visar hur mycket som är möjligt om man bara jobbar hårt. Han vill inte sätta för stor press på sina nytillskott. – Det är två 22-åringar och vi får vara beredda på att ge tjejerna rätt mycket tid. Men det är spelare med vinnarmentalitet och det skadar inte att få in det i gruppen. Att amerikanskorna är närmare 1.80 långa är en bonus. – Vi har dragit mycket fördel av att vi har långa spelare som Emma Jönsson och Madeleine Nygren-Bonnier, säger Grandén. Nu får Vittsjö ännu fler hot i luftrummet.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.