Skilj på bruk och norm

Opinion Angående en T.
Opinion • Publicerad 9 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Angående en T. Mårdbergs angrepp på Billy Bengtssons åsikter om svenskans förflackning, må några rader anföras: Billy B. kan förvisso reda sig själv, men förtjänar i detta fall att få ett visst stöd. SAOL vill i första hand spegla det aktuella språkbruket och i andra hand vara rekommenderande. Balansen mellan språkbruk och språknorm har växlat under årens lopp; första upplagan av SAOL kom 1874. Språket är, som även Mårdberg torde veta, en levande organism. Att läsa SAOL som fan läser Bibeln är inte att rekommendera. Även om skribenter redan på 1600-talet (till exempel Agneta Horn) ibland använde innan som preposition, så blir det inte korrekt bara för det! Att SAOL som tredje alternativ – efter adverb och konjunktion – anger bruket av innan som preposition, speglar alltså det aktuella språkbruket. Billy B. betecknar i sitt svar detta bruk som "ett länge sanktionerat ofog". Sådant bör alltid bekämpas. Mårdberg hänvisar i sammanhanget till SAOL:s tre senaste upplagor. Förvisso. Om han gick några upplagor längre tillbaka, skulle han finna annat som tidigare "sanktionerats" av SAOL, till exempel skrivningen Sverge och skaut. Dessa exempel – bland flera – visar tydligt, att språkbruk och språknorm är två olika och föränderliga ting, som inte bör behandlas alltför dogmatiskt.Torbjörn Hellström

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.