Arbetsgivare och fack lyssnar inte

Opinion När det kanske är i toppen man skulle hugga av lite.
Opinion • Publicerad 10 juni 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
(USK = undersköterska) beskriver hur schemaförändringar som nyss genomförts leder till sämre arbetsmiljö såväl som sämre service till de gamla. Foto: SCANPIX
(USK = undersköterska) beskriver hur schemaförändringar som nyss genomförts leder till sämre arbetsmiljö såväl som sämre service till de gamla. Foto: SCANPIX

När det kanske är i toppen man skulle hugga av lite. För det första har de högre lön än oss och för det andra utför de mindre arbete rent praktiskt. Hos oss drar de ner personal och vi har känt oss underbemannade redan innan. Nu ska det bli ännu värre. Vi kommer inte att hinna med alla arbetsmoment som vi utfört tidigare. Det är tydligen kvantitet som gäller och inte längre kvalitet, och så är det med människor vi arbetar med! Vi ska skynda oss hela tiden, från den ena till den andra, knappa in oss på deras telefoner, utföra vårt arbete så snabbt som möjligt och knappa ut oss igen. Hos vissa patienter som vi går ofta och mycket till, har vissa siffror på deras telefoner börjat bli mindre bra, helt enkelt slitna. Det är vissa siffror vi använder mer än de andra. Vi har inte tid att prata med de gamle längre känns det som, vi ska ju hela tiden skynda oss. Vi jobbar på löpande band. Vi har fått nytt schema som började gälla den 1 juni vilket innebär att de flesta fick fler arbetstillfällen, fler halva arbetsdagar, fler kvällar, delade turer på helgerna. "För att passa verksamheten" heter det. Det gör det också, men det är inte tänkt ett enda dugg på oss som ska jobba med det schemat. Vi har fått tre helger på sex veckor, inte varannan helg utan tre helger på fyra veckor sen ska vi få vara lediga två helger i rad. Detta har facket godkänt. Fast vi var 10 av 16 som skrev på en protestlista till facket mot vårt nya schema så blev det godkänt Fort gick det också, bara på några få dagar så var det nya schemat godkänt. Det var inte någon från facket som ringde tillbaka till någon av oss som ringt till facket och ifrågasatt vårt nya schema. De kollade inte upp varför det var så många som var missnöjda. Det blir inte mycket till familjeliv längre. Vi jobbar ju när alla andra är lediga. Det nya schemat kommer bränna ut oss, hur mycket kostar inte det sen kommunen? Om vi blir sjukskrivna? Det vet de inte, för det har kommunen ingen statistik på, kanske inte bryr sig heller, för det tas väl från någon annan kassa. Eftersom vi har blivit mindre personal, så kommer vi att hinna utföra mindre arbete också. Det kommer i så fall att drabba de gamla och sjuka. Vi har fått mindre tid till att städa, göra inköp, eller hjälpa dem att komma ut och få ta en promenad. Det finns lag att vissa djur ska få vistas utomhus. Men det finns det inte för människor, vissa kommer ju aldrig ut och nu ska det bli ännu sämre med det. Dessa arbetsuppgifter ska bara utföras om det finns tid över. Vi är på väg till ett nytt snusk- och lussamhälle igen, som det var på början av 1900 talet. Det är faktiskt dags att de anhöriga till de gamla börjar protestera. För våra protester har inte gjort någon nytta, inte ens facket har velat lyssna på oss.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.