Lättare att få tag på läkemedel

Opinion Under år 2008 såldes 61,5 miljoner förpackningar av receptfria läkemedel i Sverige.
Opinion • Publicerad 10 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
om att möjliggöra försäljning av receptfria läkemedel på andra platser än apotek. Det innebär bland annat att det är lättare att få tag på nässpray till förkylda barn skriver Margareta Pålsson (M). Foto: Helene Nordgren
om att möjliggöra försäljning av receptfria läkemedel på andra platser än apotek. Det innebär bland annat att det är lättare att få tag på nässpray till förkylda barn skriver Margareta Pålsson (M). Foto: Helene Nordgren

Under år 2008 såldes 61,5 miljoner förpackningar av receptfria läkemedel i Sverige. Allra mest handlade det om läkemedel mot värk och feber. Det är de vanligaste och mest efterfrågade receptfria läkemedlen som ska kunna säljas i vanlig handel. Därför blir det de läkemedel som i dag säljs via apoteksombuden, den så kallade ombudslistan, som blir vägledande för vilka läkemedel som får säljas där. Framförallt handlar det om egenvårdsprodukter som används vid behandling av lindriga åkommor mot bland annat värk, feber, led- och muskelskador, snuva/nästäppa, halsbesvär, tillfällig förstoppning, diarré, halsbränna, pollenallergi och åksjuka. Den här reformen kommer att underlätta människors vardag. Men läkemedel är potentiellt farliga produkter och det är mycket viktigt att handeln sker med kundens säkerhet i centrum. Därför blir det bland annat en åldersgräns på 18 år samt att produkterna ska förvaras utom räckhåll för allmänheten eller under direkt uppsikt av personalen. Den 1 november träder lagen i kraft. Det blir ökad tillgänglighet, bättre service, huvudvärkstabletter i mataffären eller på bensinmacken, en möjlighet för småbarnsföräldrar i glesbygd att också en söndag eftermiddag kunna få tag på nässpray till förkylda barn.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.