Nässelfrossa har vatten som tema

Nyheter Årets Nässelfrossa, som hålls 21-28 juni, har växt betydligt sedan förra året då kulturveckan hölls för första gången.
Publicerad 10 juni 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Rued Langgaard vistas under flera perioder i Tulseboda Brunn där bilden är tagen. Foto: Privat
Rued Langgaard vistas under flera perioder i Tulseboda Brunn där bilden är tagen. Foto: Privat

Årets Nässelfrossa, som hålls 21-28 juni, har växt betydligt sedan förra året då kulturveckan hölls för första gången. – Vi har över 150 evenemang på programmet. Det är fler än på Sweden Rock, konstaterar projektledaren Ylva Silverbern. I fokus under kulturveckan står flera av Jämshögstraktens författare, exempelvis Per Thomasson, Harry Martinson, Axel de la Nietze, Ragnar Jändel och Sven-Edvin Salje. Bland annat kommer Lars Nordström, författare och vinodlare i Beavercreek, Oregon, att berätta om förhållandet mellan Harry Martinson och modern Betty som brådstörtat lämnade sina barn för att emigrerade till USA. Nordström presenterar också sin nuyutgivna bok med översättningar till engelska av 100 Martinsondikter från sena 1920-talet till mitten av 1940-talet. Danske kompositören Rued Langgaard (1893-1952) är en annan personlighet som uppmärksammas under årets Nässelfeber. Langgaard vistades långa perioder vid Tulseboda Brunn öster om Kyrkhult. Han beskrivs som en egensinnig konstnär vars musik inte uppskattades av samtiden men som på senare tid fått stort erkännande. Till minne av sina sommarvistelser i Rosengården i Tulseboda 1910-1913 skrev Langgaard tre körverk med titeln Rosengaardsviserna. De framförs under kulturveckan av den danska Marseliskvartetten som besöker Tulseboda lördag 27 juni. Här är ett axplock bland övriga programpunkter: Vattnets kraft från istid till nutid. Eva Svensson och Johnny Karlsson berättar. Jazz i sommarnatt. The Swing Five underhåller från en flotte på sjön Halen. Publiken njuter i gröngräset med medhavd picknickkorg. Bengt Nordenbergs målningar på Hemmingsmåla presenteras av Åke Werdenfels. Vattenclownen och Krabban. Barnen får besök i äventyrsbadet i Olofström. Historia på plats: Snapphanarna i Alltidhult. Ylva Silverbern berättar omde dramatiska åren på 1600-talet. Elever från Tulseboda Cirkusskola ger en föreställning med hisnande cirkuskonster av alla slag. Årets Nässelfrossa avslutas med en äkta brunnsfest vid Tulseboda brunn som numera kallas Tulseboda Kulturhus. Där presenteras också mottagaren av utmärkelsen Årets nässla som delas ut för första gången. Priset går till skaparen av ett konstnärligt alster mad anknytning till årets tema, vatten. Bakom Nässelfrossa står utom Olofströms kommun ett 50 organisationer och företag. Projektet finaniseras delvis av EU.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.