”Användarna följer inte reglerna”

Nyheter Anders Pettersson beklagar att lärarna på Naturbruksgymnasiet inte nåtts av den information som gått ut till all personal som använder sig av skolnätet i Osby kommun.
Publicerad 11 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Anders Pettersson beklagar att lärarna på Naturbruksgymnasiet inte nåtts av den information som gått ut till all personal som använder sig av skolnätet i Osby kommun. – På grund av sabotage, vilket orsakats av förbjuden nedladdning, har användare i skolnätet förorsakat att samtliga 558 datorer i skolnätet samt servrar smittats med virus. Det har lett till en omfattande spamspridning samt stulna identiteter från skolnätets användare. It-avdelningen har därför tvingats stänga ner hela nätet och manuellt städa varenda dator från virus. Detta just på grund av att användare bryter mot säkerhetsreglerna. Anders Pettersson förklarar också att kommunstyrelsen tagit hjälp av utomstående kompetens för att gå igenom it-verksamheten generellt. Därefter har man vidtagit åtgärder för att förbättra strukturen och kommunikationen med användarna. Kommunen har också ett it-råd och ett användarforum som regelbundet träffas. Stephan Hellqvist som är it-chef inom Osby kommun vill inte alls kommentera kritiken, men menar att man på skolan inte följer den information man fått. Men betyg och dokumentation om eleverna försvann ju? – Ja, självklart. Man får inte spara någonting på hårddisken, säger Stephan Hellqvist. Men lärarna hade fått besked om att spara på hårdisken eftersom lagringsutrymmet på servern var fullt. – Det var förra året. Stephan Hellqvist vill inte fortsätta svara på några frågor. Han anser att de synpunkter som lärarna har är brutna ur sitt sammanhang.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.