Klok arbetsmyra prisas för sitt arbete

Nyheter Tryggve Lahger var bara 31 år när sekreterarplatsen i Knislinge hembygdsförening blev vakant på grund av Folke Johnssons frånfälle.
Publicerad 11 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Skofabrik fram till 70-talet. Tryggve Lahger har varit med och byggt upp ett fint industrimuseum kring bland annat Skofabriken och Strumpfabriken under sin 40 år i hembygdsvårdens tjänst. Den 14 juni får han Bengt Petris pris på 5000 kronor för sina insatser av Skånes hembygdsförbund. Foto: Patric Berg
Skofabrik fram till 70-talet. Tryggve Lahger har varit med och byggt upp ett fint industrimuseum kring bland annat Skofabriken och Strumpfabriken under sin 40 år i hembygdsvårdens tjänst. Den 14 juni får han Bengt Petris pris på 5000 kronor för sina insatser av Skånes hembygdsförbund. Foto: Patric Berg

Tryggve Lahger var bara 31 år när sekreterarplatsen i Knislinge hembygdsförening blev vakant på grund av Folke Johnssons frånfälle. – Riksdagsmannen Sam B Norup frågade om jag kunde tänka mig att ta över som sekreterare i hembygdsföreningen. Jag fick lite betänketid och uppmaningen att gå med i Knislinge hembygdsförening. Jag var redan medlem och accepterade posten som sekreterare. Året var 1968 och jag är faktiskt sekreterare än, säger Tryggve som möter oss på Klockaregårdens grusbelagda innergård. Tryggve trädde in i värld av äldre män. – Jag trivdes ändå och har haft mycket roligt och trevligt genom de olika styrelseuppdrag jag haft under åren. Som sekreterare fick jag kontakt med Skånes hembygdsförbund och insåg att det även finns ett regionalt plan som är intressant att engagera sig i, berättar Tryggve. Nu tycker Tryggve att det är dags för generationsskifte och väljer att hoppa av styrelsen för Skånes hembygdsförbund. – Det är fortfarande roligt och intressant. Jag hade gärna fortsatt, men tycker att det är dags att släppa in yngre förmågor som kan förnya hembygdsrörelsen, säger Tryggve. Just Tryggves mångåriga engagemang och otaliga timmar av ideellt arbete hyllas i motiveringen till priset som han får ta emot i samband med Skånes hembygdsförbunds årsstämma den 14 juni på Backagården utanför Höör. – Tryggve har ju varit med sedan unga år. Han har varit hängiven i många år och delar gärna med sig av sin visdom och är alltid väldigt väl påläst. Dessutom har han engagerat sig på flera plan – både regionalt och lokalt. Så jag ser fram emot att även i framtiden ha Tryggve som en stor tillgång i hembygdsrörelsen, säger Pia Sander, kanslichef för Skånes hembygdsförbund i Lund. – Ja, det regionala släpper jag helt eftersom det är kopplat till Skånes hembygdsförbund. Men det lokala fortsätter jag gärna med ett bra tag till, säger Tryggve och öppnar dörren till den återuppbyggda delen av Klockaregården som brann i oktober 2000. – Mycket av våra samlingar blev lågornas rov, men vi har mycket att bjuda på ändå. Kom ska ni få se vårt fina industrimuseum, säger Tryggve och guidar oss in i en värld av Anitastrumpor och Lejonskor.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.