Koparasit vanligast i södra Sverige

Nyheter Cirka tre procent av de svenska korna bär på parasiten, men den är vanligare i Kronobergs län och norra Skåne.
Publicerad 11 juni 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Björn Lindgren/Scanpix
Foto: Björn Lindgren/Scanpix

Cirka tre procent av de svenska korna bär på parasiten, men den är vanligare i Kronobergs län och norra Skåne. Enskilda besättningar kan ha en infektionsgrad på upp till 80 procent. Det blir dyrt för drabbade lantbrukare, eftersom parasiten orsakar reproduktionsstörningar. "Viktigast är att förhindra att parasiten sprider sig mellan besättningarna och orsakar avbrutna dräktigheter och dödfödda kalvar, vilket leder till betydande produktionsbortfall", skriver Camilla Björkman, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande. Smittade kvigor får inte användas till avel, eftersom parasiten överförs från ko till kalv under dräktigheten, påpekar hon. Det är mindre vanligt att den sprids via foder eller vatten. Människor kan inte drabbas och det är inte farligt att äta kött från smittade djur. Däremot kan parasiten överföras från ko till hund och vice versa. I många andra länder i Europa är parasiten mycket mer utbredd än i Sverige.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.